Συνεχίζει τις καταγγελίες η ΠΟΕΔΗΝ σχετικά με τον αριθμό των κρουσμάτων από γρίπη. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, οι ελλιπείς δομές καθιστούν αδύνατη την εκτίμηση του ακριβούς αριθμού των θυμάτων. Σε τουλάχιστον επτά νοσοκομεία της χώρας δεν υπάρχουν και δεν διενεργούνται τεστ ταχείας δράσης. Επιπλέον, δεν γίνεται ούτε μοριακός έλεγχος στους ασθενείς που σπεύδουν στα Επείγοντα […]
Συνεχίζει τις καταγγελίες η ΠΟΕΔΗΝ σχετικά με τον αριθμό των κρουσμάτων από γρίπη. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, οι ελλιπείς δομές καθιστούν αδύνατη την εκτίμηση του ακριβούς αριθμού των θυμάτων.
Σε τουλάχιστον επτά νοσοκομεία της χώρας δεν υπάρχουν και δεν διενεργούνται τεστ ταχείας δράσης.
Επιπλέον, δεν γίνεται ούτε μοριακός έλεγχος στους ασθενείς που σπεύδουν στα Επείγοντα με συμπτώματα γρίπης, καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, η έλλειψη αυτή σημαίνει ότι οι υγειονομικές αρχές δεν έχουν την πλήρη εικόνα για την επιδημία της γρίπης.
Τα ένοχα νοσοκομεία
Ενδεικτικά, η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει τα νοσοκομεία «Έλενα Βενιζέλου», Σισμανόγλειο, Χαλκίδας, Άμφισσας, Άρτας, Χατζηκώστα, Ιωαννίνων. Το τελευταίο, μάλιστα, μόλις την περασμένη εβδομάδα απέστειλε 15 δείγματα.
Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία αναφέρουν τα εξής:
«ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΛΕΝΑΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ: Δεν έγινε σε καμία γυναίκα ή βρέφος μοριακός έλεγχος ανίχνευσης της γρίπης (εκτός ΜΕΘ).
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ: Δεν έγινε σε κανέναν ασθενή μοριακός έλεγχος ανίχνευσης της γρίπης εκτός (ΜΕΘ).
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ: Δεν έγινε σε κανέναν ασθενή Μοριακός έλεγχος για την ανίχνευση της γρίπης, ούτε Rapid Test, καθότι θεωρείται αναξιόπιστο από τους γιατρούς.
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΜΦΙΣΣΑΣ: Δεν έγινε σε κανένα ασθενή Μοριακός έλεγχος, ούτε Rapid Test.
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΡΤΑΣ: Έχει γίνει μοριακός έλεγχος σε έξι ασθενείς, ενώ στις κλινικές νοσηλεύονται δεκάδες ασθενείς, Rapid Test δεν γίνεται.
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Δεν έγινε σε κανέναν ασθενή που νοσηλεύεται στις κλινικές μοριακός έλεγχος για ανίχνευση της γρίπης.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Έχουν αποσταλεί 15 δείγματα για μοριακό έλεγχο την τελευταία εβδομάδα και στην Παθολογική και Πνευμονολογική Κλινική αυτή τη στιγμή 22 ασθενείς λαμβάνουν αντιική αγωγή με συμπτώματα γρίπης».
“Τα νούμερα του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι πλασματικά”
Όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) έχει προμηθεύσει με ειδικά έντυπα τα νοσοκομεία.
Τα έντυπα αυτά θα πρέπει να συμπληρώνονται καθημερινά, με τον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται με διαγνωσμένη γρίπη στις κλινικές και στις ΜΕΘ καθώς και τους θανάτους από διαγνωσμένη γρίπη.
«Τα νούμερα που διαθέτει το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι τελείως πλασματικά καθότι τα Νοσοκομεία δεν διαθέτουν στοιχεία πέραν των νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ, επειδή δεν γίνεται Μοριακός έλεγχος στα Κέντρα Αναφοράς για διάγνωση της γρίπης H1N1, σε δείγματα ασθενών που νοσηλεύονται στις Κλινικές των Νοσοκομείων και πάσχουν από συμπτώματα γρίπης.
Πολύ μεγαλύτερος ο πραγματικός αριθμός
Το 70% των Παθολογικών- Πνευμονολογικών περιστατικών που προσέρχονται στα ΤΕΠ, εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης.
Το ίδιο ισχύει και για τους περισσότερους νοσηλευόμενους ασθενείς στις εν λόγω κλινικές, οι οποίοι λαμβάνουν μάλιστα αντιική αγωγή.
Το Rapid Test πολλά Νοσοκομεία δεν το κάνουν είτε γιατί δεν το έχουν, είτε γιατί το θεωρούν αναξιόπιστο.
Μοριακός έλεγχος δεν γίνεται λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης των Νοσοκομείων, καθότι στοιχίζει 40-60€ στον κάθε ασθενή», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ.
Συνωστισμός στα επείγοντα
Σε κάθε περίπτωση, το κύμα της γρίπης σαρώνει τα νοσοκομεία. Αιτία για αυτό η έλλειψη δομών Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που να μπορούν να εξυπηρετήσουν τους εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς με γρίπη ή συμπτώματα γρίπης.
«Οι ασθενείς πηγαίνουν στα Επείγοντα συνήθως μόλις τα συμπτώματα γίνουν πιο σοβαρά. Στα επείγοντα των Νοσοκομείων συνωστίζονται τις τελευταίες ημέρες εκατοντάδες ασθενείς και συνοδοί.
Δεν υπάρχουν μάσκες να μοιρασθούν σε ασθενείς και συνοδούς.
Στις Κλινικές των Νοσοκομείων επικρατεί το αδιαχώρητο. Οκτάκλινοι θάλαμοι γεμάτοι, γεμάτοι οι διάδρομοι με ράντζα και φορεία χωρίς να υπάρχουν μάσκες για προφύλαξη.
Γι αυτό θερίζει η γρίπη», λεει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννάκος.
Επικοινωνιακά κόλπα της κυβέρνησης
Αναφέρει μάλιστα το παράδειγμα της Γαλλίας. Εκεί, οι Υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι την περασμένη εβδομάδα παρουσιάστηκαν 12.000 ασθενείς με γρίπη, νοσηλεύτηκαν 1823 ασθενείς, κυρίως ηλικιωμένοι και παιδιά, ενώ υπάρχουν 1100 θάνατοι.
«Πώς είναι σε θέση οι Υγειονομικές αρχές της χώρας μας να προσδιορίσουν το μέγεθος των κρουσμάτων και των θανάτων από τη γρίπη όταν δεν γίνεται ο απαραίτητος μοριακός έλεγχος για την ανίχνευση της γρίπης, όπως ζητάει το ΚΕΕΛΠΝΟ;» διερωτάται ο κ. Γιαννάκος.
Επιπλέον, καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι επιδίδεται σε επικοινωνιακά κόλπα προκειμένου να αποκρύψει την έλλειψη εμβολίων και κονδυλίων στα νοσοκομεία για να γίνεται ο μοριακός έλεγχος ανίχνευσης της γρίπης.
Υπενθυμίζεται πως η ΠΟΕΔΗΝ είχε προχωρήσει πριν λίγες μέρες και σε άλλη ανακοίνωση – καταγγελία για το θέμα της εποχικής γρίπης.