Μετά τη “βόμβα” του Σταύρου Κοντονή στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, σειρά είχε ο Νίκος Φίλης. Ο πρώην υπουργός Παιδείας χαρακτήρισε περιορισμένη και άτολμη την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο 3, αλλά και για για τις προτάσεις που αφορούν στο διαχωρισμό κράτους εκκλησίας. «Ο διαχωρισμός κράτους – εκκλησίας […]
Μετά τη “βόμβα” του Σταύρου Κοντονή στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, σειρά είχε ο Νίκος Φίλης.
Ο πρώην υπουργός Παιδείας χαρακτήρισε περιορισμένη και άτολμη την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο 3, αλλά και για για τις προτάσεις που αφορούν στο διαχωρισμό κράτους εκκλησίας.
«Ο διαχωρισμός κράτους – εκκλησίας είναι ένα ώριμο κοινωνικό αίτημα, κατοχυρώνεται ο σεβασμός της θρησκείας όλων και ο ετερόθρησκος χαρακτήρας του κράτους» τόνισε ο Νίκος Φίλης. Πρόσθεσε δε πως «η προοπτική αυτή έχει προκαλέσει την κινδυνολογική έκρηξη των συντηρητικών δυνάμεων. Δεν θέλουμε θρησκευόμενο κράτος και πολιτευόμενη εκκλησία. Η όποια συμφωνία πρέπει να υπακούσει στο δημόσιο συμφέρον».
Αιχμές για τον Πάνο Καμμένο
Μάλιστα ο κ. Φίλης δεν ξέχασε το γεγονός ότι έχασε την θέση του υπουργού Παιδείας λόγω της παρέμβασης του Πάνου Καμμένου στην υπόθεση με το θέμα της διδασκαλίας των θρησκευτικών και κάρφωσε τον πρώην συγκυβερνήτη του ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «δεν θέλουμε να μετατρέπονται εκκλησιαστικοί ηγέτες σε πολιτικούς και πολιτειακούς παράγοντες ούτε πολιτικούς αρχηγούς και υπουργούς να είναι πρόθυμοι να ανατρέψουν την κυβέρνηση αν το ζητήσει ο Αρχιεπίσκοπος»
Νωρίτερα, μιλώντας στον News24/7, ο κ. Φίλης “έδειξε” τον Μάιο ως πιθανό χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.
«Εκλογές πρέπει να γίνουν όταν υπάρχει η δυνατότητα χωρίς συγχύσεις να εκφραστεί η λαϊκή βούληση. Φυσικά υπάρχει το όριο της εξάντλησης της τετραετίας αλλά εφόσον υπάρχουν οι τεχνικές δυνατότητες μπορεί να είναι και άλλη η ημερομηνία, εννοώ τον Μάιο», είπε.
Μίλησε ωστόσο και για τον Πάνο Καμμένο. “Τα διαζύγια προκύπτουν όχι όταν το θέλει κάποιος αλλά όταν οι εξελίξεις το επιτρέπουν. Ο κ. Καμμένος κάνει μια απελπισμένη προσπάθεια πολιτικής επιβίωσης. Εκτιμώ ότι ο κ. Καμμένος πάει όλο και δεξιότερα. Προσπαθεί να κερδίσει από τις τάξεις των εθνικιστών, των όψιμων μακεδονομάχων, εκεί συνωστίζονται πολλές πολιτικές δυνάμεις, είναι μικρός ο χώρος για να πάρει το κομμάτι που του χρειάζεται για να επιβιώσει. Η ακροδεξιά υπάρχει και μέσα στη ΝΔ. Σ’ αυτό τον αστερισμό συνωθείται και ο κ. Καμμένος”.