Μαφία Ιταλία - κορονοϊός: «Ελπίζω ότι η γερμανική κυβέρνηση θα αποστασιοποιηθεί από τους ισχυρισμούς αυτής της γερμανικής εφημερίδας» είπε ο Ιταλός ΥΠΕΞ.
Μαφία Ιταλία – κορονοϊός: Την οργισμένη αντίδραση της Ιταλίας προκάλεσε δημοσίευμα της γερμανικής Die Welt. Κατά την γερμανική εφημερίδα, το οργανωμένο έγκλημα αδημονεί να «λεηλατήσει» την οικονομική βοήθεια που ζητά η Ρώμη από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να αντιμετωπίσει τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορωνοϊού. «Το να ισχυρίζεται μια ξένη εφημερίδα ότι η μαφία περιμένει τα χρήματα που ζητάει η Ιταλία από τις Βρυξέλλες είναι αισχρό και απαράδεκτο», είπε ο έξαλλος Ντι Μάγιο μιλώντας στο δημόσιο ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο RAI. «Ελπίζω ότι η γερμανική κυβέρνηση θα αποστασιοποιηθεί από τους ισχυρισμούς αυτής της γερμανικής εφημερίδας, που είναι μια από τις μεγαλύτερες της Γερμανίας», πρόσθεσε.
Το δημοσίευμα ανέφερε σε κείμενό του πως «η μαφία περιμένει χρήματα από την ΕΕ», αναφερόμενη στην Ιταλία. Αυτό προκάλεσε την οργή του υπουργού Εξωτερικών της Ιταλίας, Λουίτζι Ντι Μάγιο. Το ξέσπασμα του επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας σημειώθηκε εν μέσω της πικρής διένεξης στην Ευρώπη για τα ευρωομόλογα, την έκδοση κοινού χρέους από πλευράς της ΕΕ για να προσφερθεί βοήθεια στα κράτη-μέλη της τα οποία έχουν υποστεί τα πιο βαριά πλήγματα εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, ειδικά στην Ιταλία και την Ισπανία.
Ειδικοί στη δράση των συμμοριών του υποκόσμου στην Ιταλία προειδοποιούν εναντίον του κινδύνου η μαφία να αποπειραθεί να αρπάξει μέρος των κεφαλαίων που θα διατεθούν για να ανακάμψει η οικονομία της χώρας αφού τεθεί υπό έλεγχο η κρίση. «Θα είναι χρυσή ευκαιρία γι’ αυτούς τους μαφιόζους, αλλά το γνωρίζουμε και θα λάβουμε αντίμετρα», τόνιζε ο Τζουζέπε Γκοβερνάλε, ο επικεφαλής της ειδικής υπηρεσίας της ιταλικής αστυνομίας που δρα εναντίον της μαφίας (DIA), στο Γερμανικό Πρακτορείο στα τέλη του Μαρτίου.
Οργισμένο τουίτ από Ματέο Σαλβινι
Λάβρος ο ηγέτης της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι κατά της γερμανικής εφημερίδας Die Welt εξαιτίας υποτιμητικών σχολίων για την Ιταλία με αφορμή την έκδοση ενός ευρωομολόγου για να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού. «Θα ήθελα να το πω αυτό ξεκάθαρα στη Γερουσία για το άρθρο της γερμανικής εφημερίδας. Όποιος την επόμενη φορά που θα μας χαρακτηρίσει έτσι ως μαφιόζους ή ζητιάνους θα πρέπει να πλένει το στόμα του πρώτα. Ο λαός μας έχει πολλά να διδάξει και λίγα για να μάθει», είπε ο Σαλβίνι.
Επίσης ο Ιταλός ηγέτης της αντιπολίτευσης προανήγγειλε ότι θα καταθέσει πρόταση δυσπιστίας στην Βουλή, αν δεχθεί το πακέτο που προτείνει το Βερολίνο και το γερμανικό γκρουπ και στο οποίο φαίνεται να συμφωνεί και η Γαλλία.
Ho voluto dirlo con chiarezza al #Senato: l'articolo del giornale tedesco FA SCHIFO.
Chiunque ci accosti alla mafia e ai mendicanti si sciacqui la bocca, il nostro popolo ha molto da insegnare e poco da imparare. pic.twitter.com/0nUImf6V7O— Matteo Salvini (@matteosalvinimi) April 9, 2020
Πώς η Μαφία θησαυρίζει στην Ιταλία από τον κορωνοϊό – Τι αναφέρει το δημοσίευμα
“Η Καμόρα στη Νάπολη, η Κόζα Νόστρα στη Σικελία και η Ντρανγκέτα στην Καλαβρία ίσως είναι οι μεγάλες ωφελημένες του κορωνοϊού, μιας και θα βρουν πολλούς ανθρώπους απελπισμένους και με ανάγκη για οικονομική βοήθεια ώστε να κρατήσουν τη ζωή τους, την επιχείρησή τους. Για χρόνια η ιταλική μαφία και οι αντίστοιχες στη Νέα Υόρκη λειτουργούν ως αρπακτικά. Βρίσκουν λαβωμένα θηράματα και χτυπάνε στο ψαχνό. Όπως αναλύει σε διεθνή μέσα ο αρχιερευνητής κατά της μαφίας στην Ιταλία, ο Τζουζέπε Γκοβερνάλε «η Μαφία έψαχνε πάντοτε για ευκαιρίες και με απειλές κατάφερνε να παίρνει αυτό που θέλει. Πρώτα θα αγοράσουν μετοχές στην επιχείρησή σου, μετά θα σου βάλουν έναν δικό τους να δουλεύει μαζί σου, αυτός στη συνέχεια θα σε καπελώσει και τότε θα δεις με τον σκληρό τρόπο ότι αυτή η επιχείρηση δεν σου ανήκει πια».
Μια άτυπη συμφωνία
Το πόσο σκληρός θα είναι ο τρόπος, εξαρτάται από τον καθένα. Μπορεί να μείνει σε έναν απλό φόβο και σε μια διαλυμένη ψυχολογία, αλλά μπορεί να πάει και στις απειλές και την αφαίρεση ζωής. Αυτή τη στιγμή τα μεγάλα αφεντικά έχουν κάνει μια άτυπη συμφωνία για παύση εχθροπραξιών και μείωση της δουλειάς επειδή ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, αλλά δεν εφησυχάζουν. Το εμπόριο ναρκωτικών συνεχίζει, απλώς γίνεται πλέον πολύ πιο προσεκτικά και μόνο σε σούπερ μάρκετ και εκκλησίες όπου μαζεύεται κόσμος, με τις τιμές να είναι πολύ πιο τσουχτερές. Η μεγαλύτερη αστυνόμευση όμως και τα διάφορα αστυνομικά μπλόκα έχουν προδώσει αρκετά σημεία που χρησιμοποιεί η Μαφία για τις δουλειές της, επομένως ο κλοιός είναι αρκετά στενός πλέον και τα οικονομικά υφίστανται κλυδωνισμούς. Αυτό σημαίνει πως το χτύπημα μετά το τέλος της καραντίνας θα είναι άμεσο και πιο ανηλεές.
Δείτε απλά που στοχεύουν παραδοσιακά οι μαφίες. Σε καντίνες, σε επιχειρήσεις καθαρισμού, σε διανομή φαγητού, σε πετρέλαιο, σε ανακυκλώσεις και σε γραφεία τελετών. Γνωρίζουν τι ακριβώς έχει ανάγκη ο απελπισμένος ιδιοκτήτης, του το προσφέρουν και παίρνουν αυτό που θέλουν με τους δικούς τους όρους» αναφέρει στον Economist ο Ρομπέρτο Σαβιάνο, διάσημος συγγραφέας-αφηγητής για τη Μαφία, που έχει γράψει το Gomorrah, ένα βιβλίο που οδήγησε στην καταπληκτική σειρά. «Το ίδιο είχε γίνει και το 1884 όταν είχε ξεσπάσει η χολέρα» τόνισε.
Το προπέτασμα
Ο Τζουζέπε Πινιατόνε, πρώην ερευνητής της Καμόρα, ανέφερε στην La Stampa ότι έχει προειδοποιηθεί η ιταλική αστυνομία από τις μυστικές υπηρεσίες πως είναι πιθανό μετά το τέλος της καραντίνας να προκληθούν αναταραχές και οδομαχίες στη νότια Ιταλία. Στο Παλέρμο για παράδειγμα έχουν αναφερθεί περιπτώσεις εξαγριωμένων πολιτών που αρνούνται να πληρώσουν τις αγορές στο σούπερ μάρκετ, καθώς δεν έχουν λάβει κανένα βοήθημα και είναι πρακτικά άνεργοι. Αυτό θα είναι το προπέτασμα.
Είναι μια συνήθης τακτική της ιταλικής μαφίας να αποπροσανατολίζει και να κατευθύνει τις δυνάμεις της αστυνομίας προς μια κατεύθυνση, για να έχει πιο ελεύθερο πεδίο δράσης αλλού. Κι αυτό είναι σίγουρα στην ατζέντα τους για το μετά. Ούτως ή άλλως, με το χάος που θα επικρατεί στη χώρα, η επιτήρηση θα είναι δύσκολο να διατηρηθεί σε επίπεδα προ κορωνοϊού, που κι αυτά δεν ήταν ιδιαιτέρως αποτελεσματικά.
Μέρος της ατζέντας των αρχιμαφιόζων είναι και η πρόκληση αναταραχών στις φυλακές με πρόφαση τον φόβο του ιού, κάτι που θα οδηγήσει τις αρχές σε προσωρινή απελευθέρωση πολλών έγκλειστων που ανήκουν στον κύκλο της Μαφίας και έχουν συλληφθεί για σχετικά μικρά εγκλήματα. Ήδη αυτό έχει συμβεί με μέλη της Ντρανγκέτα. Άλλωστε, η Μαφία είναι σαν τον Μέσι. Όλοι ξέρουν πάνω κάτω πως θα κινηθεί, αλλά κανείς δεν μπορεί να την σταματήσει…