Fake news - Κιβωτός του Νώε: Πώς η Κιβωτός του Νώε αποδεικνύει την διαχρονική τάση για κατασκευή ψευδών ειδήσεων.
Fake news – Κιβωτός του Νώε: Μία άλλη εκδοχή της ιστορίας της Κιβωτού του Νώε έφερε στο φως έρευνα της ακαδημαϊκής κοινότητας στο πανεπιστήμιο Cambridge της Μεγάλης Βρετανίας μετά από ανακάλυψη ευρήματος ηλικίας 3.000 ετών. Συγκεκριμένα, η δεύτερη αυτή εκδοχή αναγράφεται σε μια πλάκα από άργιλο και σύμφωνα με τους ερευνητές, αν τελικά αυτή η εκδοχή ισχύει, θα μπορούσε ίσως να αποτελεί ένα από τα παλαιότερα παραδείγματα Fake news ή αλλιώς ψευδών ειδήσεων στην ιστορία. Σε όσα έχουν χαραχτεί πάνω στην επιφάνεια του συγκεκριμένου ευρήματος, ο Βαβυλώνιος θεός, Έα, φαίνεται να προτείνει στον Νώε να πει στους βοηθούς του ότι τάχα «θα βρέξει τροφή από τους ουρανούς» αν συμβάλουν στην κατασκευή της Κιβωτού.
Ωστόσο, ο Δρ Martin Worthington, κορυφαίος εμπειρογνώμονας στη Βαβυλωνιακή γλώσσα, ισχυρίζεται ότι αυτές οι λέξεις έχουν διπλή έννοια. Υποστηρίζει, δηλαδή ότι εντόπισε την απάτη σε άλλο εύρημα, στην επιφάνεια του 11ου δίσκου του Γκιλγκαμές, όπου παρουσιάζεται η Βαβυλωνιακή εκδοχή της πλημμύρας. Μεταφρασμένη η φράση που αναγράφεται σε αυτόν, εννοεί σύμφωνα με όσα αναφέρει η εφημερίδα “The Telegraph” ότι: «κατά την αυγή, θα βρέξει πάνω σας σκοτάδι», ενώ την ίδια στιγμή σε άλλο σημείο αναγράφεται ότι «θα βρέξει πάνω σας αφθονία». Δύο εκ διαμέτρου αντίθετες προτάσεις και η πρώτη έρχεται σε αντίθεση με τα λόγια που είναι χαραγμένα στην πλάκα από άργιλο, όπου γίνεται λόγος για «βροχή τροφίμων σε αφθονία» και όχι για σκοτάδια!
Οι άνθρωποι ήταν πάντα επιρρεπείς στο να κατασκευάζουν ψευδείς ειδήσεις
Ο Δρ Worthington δήλωσε το κορυφαίο ότι δηλαδή «Ο θεός Έα παραπλανεί την ανθρωπότητα, εξαπλώνοντας ψευδείς ειδήσεις, τις οποίες μάλιστα δεν λέει μόνο προφορικά, αλλά βάζει κιόλας να τις χαράξουν σε κείμενο! Λέει, δηλαδή στον Νώε να υποσχεθεί στον λαό του ότι θα βρέξει τροφή από τον ουρανό, αν τον βοηθήσουν να χτίσει την κιβωτό, ενώ γνωρίζει εξαρχής ότι αυτό δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια!», προσθέτοντας ότι «με το που κατασκευάστηκε η Κιβωτός, όχι μόνο δεν έβρεξε τροφή από τον ουρανό αλλά ο μόνος που τελικά κατάφερε να σωθεί από τον πνιγμό, ήταν ο Νώε…».
»Άρα, με βάση αυτό το πρώιμο επεισόδιο θα μπορούσε κανείς να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι από τότε είχε ήδη ξεκινήσει να παρατηρείται διαστρέβλωση των πληροφοριών και της γλώσσας γενικότερα. Με λίγα λόγια, το συγκεκριμένο παράδειγμα μπορεί να είναι το πιο πρόωρο παράδειγμα ψεύτικων ειδήσεων στην ιστορία της ανθρωπότητας!», συμπληρώνει ο ερευνητής και μας βάζει σε σκέψεις για το πόσο επιρρεπείς ήταν κάποιοι άνθρωποι σε όλες τις εποχές, στην κατασκευή και διάδοση ψευδών ειδήσεων. Ο καθένας για τους δικούς του λόγους…