Ντόναλντ Τραμπ – Μαδούρο: Ενδεχόμενο για συνάντηση

ΚΟΣΜΟΣ

Ντόναλντ Τραμπ – Μαδούρο: Ενδεχόμενο για συνάντηση

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ρέα Ιωάννου

Ντόναλντ Τραμπ - Μαδούρο: Ο Τραμπ γυρνά την πλάτη στον Γκουαϊδό τον οποίο στήριζε μέχρι τώρα η Ουάσιγκτον.

22.06.2020 | 21:30

Ντόναλντ Τραμπ – Μαδούρο: Μπορεί ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος των ΗΠΑ να θεωρούσε παλαιότερα “cool” μια εισβολή στη Βενεζουέλα, όπως υποστηρίζει στο νέο βιβλίο του ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον, αλλά σε συνέντευξή του στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios, ο Ντόναλντ Τραμπ άφησε να εννοηθεί πως έχει κάποιες αμφιβολίες για την απόφασή του να αναγνωρίσει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό ως τον νόμιμο, μεταβατικό ηγέτη της χώρας της Λατινικής Αμερικής.

«Ίσως (…) ο Μαδούρο θα ήθελε να συναντηθούμε. Και σπανίως εναντιώνομαι σε συναντήσεις», είπε ο Τραμπ. Εάν πράγματι ο ένοικος του Λευκού Οίκου συναντιόταν με τον σοσιαλιστή πρόεδρο της Βενεζουέλας, θα έθετε υπό αμφισβήτηση την εκστρατεία «μέγιστης πίεσης» της κυβέρνησής του με σκοπό την εκδίωξη του Μαδούρο από την εξουσία. Ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε πως «για την ώρα, έχω απορρίψει» το ενδεχόμενο να γίνει τέτοια συνάντηση, γυρνώντας έτσι τις πλάτες στον ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, τον οποίο στήριζε μέχρι τώρα η Ουάσιγκτον.

Ντόναλντ Τραμπ – Μαδούρο: “Πλαίσιο για την Δημοκρατία στη Βενεζουέλα”

Η αμερικανική κυβέρνηση, τον περασμένο μήνα και εν μέσω πανδημίας του κορονοϊου, μέσω του Υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπεο παρουσίασε ένα σχέδιο για την επίλυση της κρίσης στη Βενεζουέλα.Στο σχέδιο με την ονομασία “Πλαίσιο για την Δημοκρατία στη Βενεζουέλα” που παρουσίασε ο Πομπεο και ο ειδικός απεσταλμένος της κυβέρνησης Τραμπ, Έλιοτ Ειμπραμς, προτείνεται η άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη χώρα υπό τον όρο ότι θα διεξαχθούν εκλογές στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Υπενθυμίζεται ότι αρχές του 2019, ο Χουάν Γκουαιδο πρόεδρος της εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας επικαλούμενος άρθρο του Συντάγματος ανέλαβε μεταβατικά την ηγεσία της χώρας κηρύσσοντας την θητεία του Νικόλας Μαδουρο άκυρη. Εκ τότε, η Βενεζουέλα έζησε ένα εφιαλτικό εξάμηνο, κατά το οποίο ο δικτάτορας κατάφερε να κρατηθεί στην εξουσία με τη βοήθεια της Κούβας και της Ρωσίας. Στο ερώτημα που τίθεται γιατί οι ΗΠΑ επέλεξαν αυτό το χρονικό σημείο για να προχωρήσουν σε αυτή τη κίνηση, μια πιθανή απάντηση θα μπορούσε να είναι η απαγγελία κατηγοριών που είχε προηγηθεί στον Μαδουρο από το Υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας, και σε άλλους κορυφαίους αξιωματούχους, με την κατηγορία της “ναρκο-τρομοκρατίας”

Η ΗΠΑ και το «πόκερ» με τον Μαδουρο

Στους υπολογισμούς των αξιωματούχων της Ουάσιγκτον προστίθεται το γεγονός ότι παρά τις σημαντικές οικονομικές κυρώσεις ο Μαδουρο δεν έχει καταρρεύσει, κυρίως λόγω Ρωσικής και Κουβανεζικης βοήθειας. Επίσης, οι συζητήσεις ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές έχουν παγώσει πλήρως. Στις αρχές του τρέχοντος έτους μάλιστα, ο Μαδουρο προσπάθησε να εμποδίσει την διεξαγωγή εκλογών στην εθνοσυνέλευση, δυναμιτιζοντας το κλίμα.

Παράλληλα όμως, πλησιάζουν οι εκλογές των ΗΠΑ και χιλιάδες -αν όχι εκατομμύρια Αμερικανοί- με καταγωγή από την Λατινική Αμερική που ζουν κυρίως στη Φλόριντα, ψηφίζουν έχοντας κριτήριο το ποια πολιτική θα ακολουθήσει ο πρόεδρος της χώρας απέναντι σε καθεστώτα όπως του Μαδουρο και της Κούβας.

Δείτε ακόμη

Ινδονησία: Εξερράγη δυο φορές το ηφαίστειο Μεράπι
Πυροβολισμοί στην «αυτόνομη» ζώνη του Κάπιτολ Χιλ
ΗΠΑ και Βραζιλία οι χώρες με τη μεγαλύτερη θνησιμότητα από κορονοϊό
Exit mobile version