Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

19

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Εμβόλιο κορονοϊός – ΠΟΥ: Προειδοποιήσεις για «εθνικισμό» – Η πορεία των δοκιμών
ΚΟΣΜΟΣ

Εμβόλιο κορονοϊός – ΠΟΥ: Προειδοποιήσεις για «εθνικισμό» – Η πορεία των δοκιμών

Εμβόλιο κορονοϊός - ΠΟΥ: «Επιτρέψτε μου να γίνω σαφής: ο εθνικισμός του εμβολίου θα παρατείνει την πανδημία, δεν θα τη συντομεύσει», τόνισε ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους

Εμβόλιο κορονοϊός – ΠΟΥ: Ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) απηύθυνε έκκληση για παγκόσμια αλληλεγγύη στη διανομή κάθε εμβολίου, που θα παραχθεί στο μέλλον κατά του νέου κορονοϊού, με φόντο την έκρηξη του αριθμού των κρουσμάτων σε ολόκληρο τον πλανήτη. Σε μια ομιλία του, μέσω τηλεδιάσκεψης, κατά την έναρξη των εργασιών μιας παγκόσμιας Συνόδου για την Υγεία, διάρκειας τριών ημερών, στο Βερολίνο, ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους δήλωσε ότι το μοναδικό μέσο για να ξεπεραστεί η πανδημία είναι το κάνουμε όλοι μαζί και να διασφαλίσουμε ότι οι φτωχότερες χώρες θα έχουν ίση πρόσβαση σε ένα εμβόλιο. «Είναι φυσικό ότι οι χώρες θέλουν, καταρχάς, να προστατεύσουν τους πολίτες τους, όμως εάν και όταν έχουμε στη διάθεσή μας ένα αποτελεσματικό εμβόλιο, θα πρέπει επίσης να το χρησιμοποιήσουμε αποτελεσματικά. Και ο καλύτερος τρόπος να το πετύχουμε αυτό είναι να εμβολιάσουμε ορισμένους ανθρώπους σε όλες τις χώρες παρά όλους τους ανθρώπους σε ορισμένες χώρες», επισήμανε.

«Επιτρέψτε μου να γίνω σαφής: ο εθνικισμός του εμβολίου θα παρατείνει την πανδημία, δεν θα τη συντομεύσει», συμπλήρωσε ο ίδιος. Επιστήμονες σε ολόκληρο τον κόσμο εργάζονται για την παρασκευή ενός εμβολίου κατά της Covid-19, που έχει σκοτώσει πάνω από 1,1 εκατομμύριο ανθρώπους. Δεκάδες εμβόλια δοκιμάζονται αυτή τη στιγμή σε κλινικές δοκιμές, 10 εκ των οποίων βρίσκονται στο πιο προηγμένο στάδιο της φάσης 3, με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων εθελοντών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία, η Ιαπωνία και πολλές άλλες χώρες έχουν ήδη κάνει μεγάλες παραγγελίες στις επιχειρήσεις που δημιουργούν τα πιο υποσχόμενα εμβόλια. Ωστόσο, αυξάνονται οι ανησυχίες σε σχέση με τις φτωχότερες χώρες, που θα μπορούσαν να μείνουν παραμελημένες.

AstraZeneca: Θετική ανταπόκριση των ηλικιωμένων στο εμβόλιο

Τα πρώτα αποτελέσματα των δοκιμών για το εμβόλιο κορονοϊού που αναπτύσσει το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σε συνεργασία με την AstraZeneca, δείχνουν ότι παράγει μια ισχυρή ανοσοαπόκριση στους ηλικιωμένους, την ομάδα με τον υψηλότερο κίνδυνο, όπως αναφέρουν οι Financial Times σήμερα Δευτέρα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ανακαλύφθηκε ότι το εμβόλιο ενεργοποιεί προστατευτικά αντισώματα και Τ-κύτταρα στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, επικαλούμενο δύο άτομα εξοικειωμένα με τα αποτελέσματα, ενθαρρύνοντας τους ερευνητές καθώς αναζητούν αποδείξεις ότι τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας θα προστατεύονται από σοβαρή ασθένεια ή ακόμη και τον θάνατο από τον ιό.

Τα ευρήματα αντηχούν τα δεδομένα που κυκλοφόρησαν τον Ιούλιο, τα οποία έδειξαν ότι το εμβόλιο δημιουργεί «ισχυρές ανοσολογικές αντιδράσεις» σε μια ομάδα υγιών ενηλίκων ηλικίας μεταξύ 18 και 55 ετών, όπως αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη ανθρώπους που γνωρίζουν τα αποτελέσματα από τις λεγόμενες εξετάσεις ανοσογονικότητας.

Ωστόσο, οι FT προειδοποιούν ότι οι θετικές δοκιμές ανοσογονικότητας δεν εγγυώνται ότι το εμβόλιο θα αποδειχθεί τελικά ασφαλές και αποτελεσματικό στους ηλικιωμένους. Η AstraZeneca, η οποία αναπτύσσει το εμβόλιο με ερευνητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, θεωρείται πρωτοπόρος στον αγώνα στην παραγωγή εμβολίου για την προστασία από τον Covid-19. Λεπτομέρειες σχετικά με τα ευρήματα αναμένεται να δημοσιευθούν σύντομα σε επιστημονικό περιοδικό, τονίζουν οι FT, χωρίς να ονομάζουν το περιοδικό.Το πανεπιστήμιο και η AstraZeneca δεν απάντησαν σε αίτημα του Reuters για σχόλια.

Το Ισραήλ αρχίζει την 1η Νοεμβρίου δοκιμές δικού του εμβολίου σε ανθρώπους

Το Ισραήλ θα αρχίσει την 1η Νοεμβρίου τις πρώτες δοκιμές σε ανθρώπους ενός εμβολίου κατά της Covid-19, η οποία προκαλείται από τον κορονοϊό SARS-CoV-2. Το εμβόλιο αναπτύσσεται από το Ινστιτούτο Βιολογικών Ερευνών του Ισραήλ (IIBR), που εποπτεύεται από το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

Το εμβόλιο, το οποίο λέγεται BriLife (από την ισραηλινή λέξη «υγεία» και την αγγλική λέξη «ζωή»), άρχισε να δοκιμάζεται σε μικρά και μεγάλα ζώα από τον Μάρτιο. Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ και η ειδική εποπτική Επιτροπή για τα ιατρικά πειράματα σε ανθρώπους έδωσαν πλέον το «πράσινο φως» για να περάσουν οι δοκιμές στο επόμενο στάδιο, σε 80 εθελοντές ηλικίας 18 έως 55 ετών, οι οποίοι θα παρακολουθηθούν επί τρεις εβδομάδες για να διαπιστωθεί κατά πόσο θα αναπτύξουν αντισώματα κατά του κορονοϊού, καθώς και για πιθανές παρενέργειες.

Τον Δεκέμβριο η δεύτερη φάση

Η αρχή θα γίνει με δύο εθελοντές την 1η Νοεμβρίου και, ανάλογα με τις αντιδράσεις τους, το εμβόλιο θα χορηγηθεί και σε άλλους σε δύο ιατρικά κέντρα στο Τελ Αβίβ και στην Ιερουσαλήμ. Σε όλους θα γίνει μία μόνο δόση, ενώ μερικοί θα λάβουν ψευδοεμβόλιο (πλασίμπο) αντί για κανονικό. Μετά από μερικές ώρες παρατήρησης στο νοσοκομείο, οι εθελοντές θα πάνε σπίτι τους, όπου θα συνεχιστεί η παρακολούθηση τους.

Θα ακολουθήσει μια δεύτερη φάση δοκιμής του εμβολίου σε 960 άτομα άνω των 18 ετών, η οποία θα αρχίσει το Δεκέμβριο σε διάφορα ισραηλινά νοσοκομεία. Εφόσον και αυτή πάει καλά, τότε θα ξεκινήσει την ερχόμενη άνοιξη (Απρίλιο ή Μάιο 2021) η τρίτη φάση μιας μεγάλης κλίμακας δοκιμής σε 30.000 εθελοντές, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς και τις ισραηλινές εφημερίδες “Jerusalem Post” και “Times of Israel”.

Εν και η τρίτη φάση ολοκληρωθεί με επιτυχία και το εμβόλιο αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό, τότε θα δοθεί έγκριση για μαζική παραγωγή του. Το Ινστιτούτο IIBR έχει ήδη παράγει περισσότερες από 25.000 δόσεις του εμβολίου για τις πρώτες δύο φάσεις των κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους. Η παραγωγική δυναμικότητα του Ινστιτούτου φθάνει τα 15 εκατομμύρια εμβόλια.

«Αποστολή διεθνούς και ιστορικής σημασίας»

«Ο τελικός στόχος μας είναι η παραγωγή 15 εκατομμυρίων δόσεων για τους κατοίκους του κράτους Ισραήλ και τους κοντινούς γείτονες μας», δήλωσε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Σμούελ Σαπίρα, ο οποίος τόνισε «έχω εμπιστοσύνη στο εμβόλιο μας, πιστεύω σε αυτό και στην ικανότητα των επιστημόνων του Ινστιτούτου μας που το ανέπτυξαν». Ο πληθυσμός του Ισραήλ είναι περίπου εννέα εκατομμύρια και η χώρα έχει αναφέρει έως τώρα 2.372 θανάτους από τον κορονοϊό.

Για «μια μέρα ελπίδας για τους πολίτες του Ισραήλ χάρη στους ερευνητές του Ινστιτούτου IIBR, οι οποίοι ανέλαβαν μια αποστολή διεθνούς και ιστορικής σημασίας», έκανε λόγο ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντς, επισκεπτόμενος το Ινστιτούτο, το οποίο πιστεύεται πως, μεταξύ άλλων, σχετίζεται με όπλα βιολογικού και χημικού πολέμου.

Το ισραηλινό εμβόλιο χρησιμοποιεί ένα αβλαβή ιό VSV, στον οποίο μέσω γενετικής τροποποίησης έχουν προστεθεί πρωτεΐνες που μοιάζουν με τις προεξέχουσες πρωτείνες-ακίδες («κορώνες») του κορονοϊού, τις οποίες στη συνέχεια αναγνωρίζει ο οργανισμός ως Covid-19, με αποτέλεσμα την παραγωγή αντισωμάτων. «Πρόκειται για ένα σύγχρονο εμβόλιο στην πρωτοπορία της παγκόσμιας τεχνολογίας, το οποίο παρέχει το απαιτούμενο επίπεδο προστασίας σε μια μόνο δόση», ανέφερε το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας.

Μέχρι στιγμής αρκετές δοκιμές εμβολίων βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανά τον κόσμο, μεταξύ των οποίων από τις εταιρείες Pfizer, Johnson & Johnson, AstraZeneca και Moderna, τη Ρωσία, την Κίνα κ.α.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις