Τζιχαντιστής σύλληψη: Είχε κάνει αίτηση για άσυλο

ΕΛΛΑΔΑ

Τζιχαντιστής σύλληψη: Είχε κάνει αίτηση για άσυλο

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Πέτρος Καρσιώτης

Τζιχαντιστής σύλληψη: Υπέβαλε αίτημα στην υπηρεσία Ασύλου, επικαλούμενος φόβους για τη ζωή του αν επέστρεφε στο Ιράκ.

24.12.2021 | 08:23

Σε καθεστώς… ημιπροστασίας, όπως ονομάζεται από την ελληνική Πολιτεία, βρισκόταν ο 40χρονος Ιρακινός, ο οποίος συνελήφθη το απόγευμα της Πέμπτης στο κέντρο της Αθήνας ως μέλος του ISIS! Σύμφωνα με τις αποκαλυπτικές πληροφορίες που φέρνει στο φως το Alphafreepress, ο Ιρακινός, ο οποίος στις 7 Δεκεμβρίου είχε συλληφθεί ξανά ως αρχηγικό μέλος μεγάλου κυκλώματος διακίνησης μεταναστών στην Ευρώπη με κλεμμένα από την Ευρώπη διαβατήρια, είναι άγνωστο πότε και με ποιον ακριβώς τρόπο μπήκε στη χώρα. Πάντα κατά τις ίδιες πληροφορίες του Alphafreepress, εμφανίστηκε ξαφνικά το 2019 στην Υπηρεσία χορήγησης ασύλου, όπου υπέβαλε αίτημα με τον ισχυρισμό ότι κινδύνευε η ζωή του αν επέστρεφε στη χώρα του. Του είχε χοργηθεί προσωρινό έγγραφο παραμονής μέχρι την έκδοση της οριστικής απόφασης για τη χορήγηση η όχι του πολιτικού ασύλου.

Ο ίδιος, ωστόσο, εκμεταλλευόμενος την παραμονή και το ακαταδίωκτο στη χώρα με τον τρόπο που προαναφέρθηκε, έστησε στα Κάτω Πατήσια, μαζί με έναν Αιγύπτιο και δύο ακόμη άτομα που αναζητούνται κύκλωμα το οποίο προωθούσε έναντι αμοιβής σε ευρωπαϊκές χώρες, παράτυπους μετανάστες. Το κύκλωμα του κατηγορούμενου ως μέλους του πάλαι ποτέ Ισλαμικού Κράτους, που σκόρπισε το θάνατο επί σειρά ετών, εξασφάλιζε από συνεργούς του στην Ευρώπη κλεμμένα διαβατήρια ευρωπαίων πολιτών, ταυτότητες και άλλα έγγραφα. Με τη «μέθοδο του σωσία»-να μοιάζουν οι υπό μετακίνηση μετανάστες με τα πρόσωπα των φωτογραφιών των διαβατηρίων- κατάφερναν να ξεγελούν τις Αρχές και να πραγματοποιούνται τα ταξίδια. Εκείνο που ερευνά τώρα η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, εκτός των τυχόν διασυνδέσεών του με άλλους ισλαμιστές στην Αθήνα είναι αν μεταξύ των απλών παράτυπων μεταναστών που διακινήθηκαν, υπήρξαν και μέλη του ISIS!

Ευρωπαϊκή συνεργασία

Ήδη έχει αναπτυχθεί ευρωπαίκή συνεργασία μεταξύ των Αρχών Ασφαλείας των Ευρωπαϊκών χωρών, ενώ θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν στην Ευρώπη καθώς έχουν εμφανιστεί ως Ευρωπαίου πολίτες με τα κλεμμένα η απωλεσθέντα έγγραφα!

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

Όπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομία, «απογευματινές ώρες, Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2021, συνελήφθη στην Αθήνα από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (Δ.Α.Ε.Ε.Β.), σε συνεργασία με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.), 40χρονος αλλοδαπός, κατηγορούμενος για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση ISIS. Σημειώνεται ότι, ο ίδιος είχε συλληφθεί την 7η Δεκεμβρίου 2021 από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής, κατηγορούμενος για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, διευκόλυνσης εισόδου-εξόδου από τη χώρα, κατοχής διαβατηρίων και ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων, πλαστογραφίας, αποδοχής προϊόντων εγκλήματος, κατ’ εξακολούθηση και νομοθεσίας περί όπλων και είχε αφεθεί ελεύθερος με την επιβολή περιοριστικών όρων».

 

Το ρεπορτάζ του alphafreepress

Ο 40χρονος Ιρακινός, είχε συλληφθεί όπως προαναφέρθηκε ξανά στις 7 Δεκεμβρίου για την υπόθεση του κυκλώματος διακινητών παράτυπων μεταναστών. Το Alphafreepress έγραφε, τότε, μεταξύ άλλων: «Διεύθυνση Αλλοδαπών, Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, ένωσαν τις δυνάμεις τους και έφεραν στο φως και ενώπιον του εισαγγελέα μέλη ενός από τα μεγαλύτερα κυκλώματα διακίνησης παράτυπων μεταναστών από τη χώρα μας στην Ευρώπη. Και αυτή η εγκληματική οργάνωση, που αποτελείτο κυρίως από Ιρακινούς και είχε στην κατοχή της πάνω από 900 ταξιδιωτικά έγγραφα Ευρωπαίων πολιτών-απωλεσθέντα η κλεμμένα- εφάρμοζε το «σύστημα του σωσία». Κοιτούσαν δηλαδή στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές όπου είχαν καταχωρημένα τα έγγραφα, με ποιον από τους εικονιζόμενους, ανύποπτους Ευρωπαίους πολίτες, έμοιαζε κατά κάποιον τρόπο ο εκάστοτε «πελάτης».

Για όλα αυτά το κύκλωμα εισέπραττε ποσά από 300 έως 1.200 ευρώ, ανάλογα με τη χώρα προορισμού και τις «δυσκολίες’ που συναντούσε το κύκλωμα. Οι πρώτες πληροφορίες για τη δράση του κυκλώματος είχαν αποδέκτη την Αντιτρομοκρατική. «Τα μέλη της οργάνωσης», ανακοίνωσε, τότε, η Αστυνομία «αρχικά εξασφάλιζαν μεγάλη ποσότητα τέτοιων εγγράφων και στη συνέχεια τα διέθεταν σε άλλα δίκτυα διακίνησης μεταναστών σε ποσότητες χονδρικής. Στο πλαίσιο των ερευνών που πραγματοποιήθηκαν εντοπίστηκαν σε οικία περισσότερα από 900 ταξιδιωτικά κ.λπ. έγγραφα προερχόμενα κυρίως από διάφορες ευρωπαϊκές και τρίτες χώρες. Αφού οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στις Δικαστικές Αρχές, στον 40χρονο Ιρακινό επεβλήθη μόνο ο περιοριστικός όρος εμφάνισης στο Α.Τ δύο φορές τον μήνα και αφέθηκε ελεύθερος για να συλληφθεί και πάλι με τη βαριά κατηγορία.

Exit mobile version