Εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία: Πολύ σκληρή γλώσσα από τον πρόεδρο της Γερμανίας για τη Ρωσία – Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Der Spiegel ανέφερε ότι το Κρεμλίνο έχει φτάσει στα άκρα
Σκληρή γλώσσα υιοθετεί πλέον ο πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ αναφερόμενος στις θηριωδίες του πολέμου του Πούτιν στην Ουκρανία. Σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», ο Σοσιαλδημοκράτης πρώην υπουργός Εξωτερικών παραδέχεται ότι αρχικά δεν εκτίμησε σωστά τις ρωσικές προθέσεις, τώρα όμως βλέπει ξεκάθαρα ότι το Κρεμλίνο έχει φθάσει στα άκρα. Για το λόγο αυτό, ο πρόεδρος Σταϊνμάιερ θεωρεί ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν και ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ θα πρέπει να λογοδοτήσουν ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.
Yeah, pic.twitter.com/xcr2oV3QgL
— Careergull (@typodsgnee) April 6, 2022
«Να λογοδοτήσουν και οι πολιτικά υπεύθυνοι»
«Όλοι όσοι ευθύνονται για τα εγκλήματα στην Ουκρανία θα πρέπει να οδηγηθούν στην Δικαιοσύνη», υποστήριξε ο Γερμανός πρόεδρος στο περιοδικό «Der Spiegel. «Εκτός από τους στρατιώτες και τους διοικητές τους, θα πρέπει να λογοδοτήσουν και εκείνοι που είναι πολιτικά υπεύθυνοι γι’ αυτά τα εγκλήματα», πρόσθεσε. Ο Γερμανός πρόεδρος, ο οποίος έχει επικριθεί επανειλημμένως για τις καλές σχέσεις του με το Κρεμλίνο, τόνισε επίσης ότι είχε παρατηρήσει μια αλλαγή στην πολιτική του Πούτιν. «Ο Πούτιν του 2001 δεν έχει καμία σχέση με τον Πούτιν του 2022, ο οποίος τώρα εμφανίζεται ως ένας βάναυσος, πολεμοχαρής ηγέτης», δήλωσε.
Τόνισε επίσης ότι, σε καμία περίπτωση δεν περίμενε τη βαρβαρότητα που επιδεικνύουν τα ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία: «Έχω δει αλλαγή στη ρωσική πολιτική, αλλά για να είμαι ειλικρινής… Δεν υπέθεσα ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα έβαζε σε κίνδυνο τη χώρα του καταστρέφοντάς την από πολιτικής και οικονομικής πλευράς για χάρη μιας αυτοκρατορικής τρέλας».
Ο 66χρονος Σταϊνμάιερ παραδέχθηκε επίσης ότι, αν και «εργάστηκε σε όλη του την πολιτική σταδιοδρομία για να διασφαλίσει ότι ο πόλεμος δεν θα επιστρέψει ποτέ στην Ευρώπη, τελικά απέτυχε. «Αυτό δεν λειτούργησε. Παλιά πίστευα ότι «η Μόσχα θα μπορούσε να φοβάται την επέκταση του ΝΑΤΟ», αλλά τώρα ξέρω ότι «η Ρωσία φοβάται τη διάδοση της δημοκρατίας, τη λαχτάρα για ελευθερία και δικαιοσύνη», πρόσθεσε.