Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

23

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Χάρκοβο Ζελένσκι: Εκτός Κιέβου πρώτη φορά μετά την έναρξη του πολέμου ο Ουκρανός
ΚΟΣΜΟΣ

Χάρκοβο Ζελένσκι: Εκτός Κιέβου πρώτη φορά μετά την έναρξη του πολέμου ο Ουκρανός

Χάρκοβο Ζελένσκι: Επισκέφτηκε σήμερα, Ουκρανούς στρατιώτες που μάχονται στην πρώτη γραμμή των πολεμικών συγκρούσεων.

O πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισκέφτηκε σήμερα, Ουκρανούς στρατιώτες που μάχονται στην πρώτη γραμμή των πολεμικών συγκρούσεων στο Χάρκοβο, που βρίσκεται στα βορειοανατολικά της χώρας, όπως ανακοίνωσε το προεδρικό γραφείο. Η επίσκεψη σηματοδοτεί την πρώτη επίσημη εμφάνισή του, εκτός της περιοχής του Κιέβου, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

“Θέτετε σε κίνδυνο τις ζωές σας, για όλους εμάς και για τη χώρα μας,” αναφέρει η ηλεκτρονική σελίδα του προεδρικού γραφείου της Ουκρανίας, που επικαλείται τη δήλωση του Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι ο Ουκρανός πρόεδρος απένειμε αριστεία, αλλά και δώρα στους στρατιώτες.

Εκρήξεις μετά την επίσκεψη Ζελένσκι

Σημειώνεται πως αρκετές δυνατές εκρήξεις ακούστηκαν στο Χάρκοβο, μετά από την επίσκεψη του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης του Χάρκοβο, ‘Ολεγκ Σινεγκούμποφ, δήλωσε ότι το 31% του εδάφους της περιοχής είναι προς το παρόν κατεχόμενο, ενώ το 5% έχει «απελευθερωθεί» και βρίσκεται ξανά στα χέρια της Ουκρανίας. «Δεν είμαστε ακόμη σε θέση να επιθεωρήσουμε πλήρως κάποιους από τους απελευθερωμένους οικισμούς, να πραγματοποιήσουμε πλήρη αποναρκοθέτηση και να ξεκινήσουμε την ανοικοδόμηση ζωτικής σημασίας υποδομών, καθώς οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται. Όπου μπορούμε να το κάνουμε εξ αποστάσεως, το κάνουμε», είπε ο Σινεγκούμποφ.

Ο Σινεγκούμποφ πρόσθεσε ότι 2.229 πολυώροφα κτίρια έχουν υποστεί ζημιές στο Χάρκοβο, συμπεριλαμβανομένων 225 που καταστράφηκαν ολοσχερώς. Στις βόρειες και ανατολικές συνοικίες του Χάρκοβο, το 30,2% των συνολικών κατοικιών έχει υποστεί ζημιές ή καταστραφεί. Ο Ζελένσκι συζήτησε σχέδια για την ανοικοδόμηση της πόλης, με την κατασκευή σύγχρονων κατοικιών εξοπλισμένων με καταφύγια.  «Πρέπει να βρούμε κεφάλαια και πιστωτικά όρια. Το κράτος πρέπει να το διασφαλίσει αυτό όσον αφορά τις εγγυήσεις και οι ηγέτες των πόλεων και των περιφερειών πρέπει να βρουν μεγάλα επενδυτικά έργα και χρήματα», είπε ο Ζελένσκι.

Καταστράφηκε μεγάλο οπλοστάσιο των Ουκρανών

Το υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα ανακοίνωσε σήμερα ότι ρωσικοί πύραυλοι κατέστρεψαν ένα μεγάλο οπλοστάσιο των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας στην πόλη Κρύβιι Ρι που βρίσκεται στην Κεντρική Ουκρανία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο το ίδιο υπουργείο. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε επίσης, ότι ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα κατέρριψαν ένα ουκρανικό μαχητικό αεροσκάφος Su-25 στην περιοχή Ντνίπρο, σύμφωνα με την ίδια αναφορά του TASS.

Την ίδια στιγμή οι μάχες κλιμακώνονται στην περιοχή του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, όπου η Μόσχα επιβεβαίωσε σήμερα ότι φιλορώσοι αυτονομιστές έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την καίρια τοποθεσία Λιμάν, που ανοίγει τον δρόμο στους Ρώσους προς τις μεγάλες πόλεις Σλοβιάνσκ και Κραματόρσκ. Σε διπλωματικό επίπεδο, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς μίλησαν επί μακρόν τηλεφωνικά με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, από τον οποίο ζήτησαν να αρχίσει “σοβαρές απευθείας διαπραγματεύσεις” με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς και την απελευθέρωση των 2.500 Ουκρανών μαχητών που είχαν οχυρωθεί στη χαλυβουργία Αζοφστάλ στη Μαριούπολη.

Εμπάργκο

Ενώ η Ουκρανία, μια μεγάλη γεωργική δύναμη, δεν μπορεί πλέον να εξάγει τα δημητριακά της λόγω του αποκλεισμού των λιμανιών της, ο Πούτιν διαβεβαίωσε κατά τη συνομιλία του με τον Μακρόν και τον Σολτς ότι η χώρα του είναι “έτοιμη” να βοηθήσει “απρόσκοπτα” τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία. “Η Ρωσία είναι έτοιμη να βοηθήσει στην εξεύρεση επιλογών για τις απρόσκοπτες εξαγωγές σιτηρών, συμπεριλαμβανομένων των ουκρανικών σιτηρών από λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας”, αναφέρει η ανακοίνωση του Κρεμλίνου που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την τηλεφωνική συνομιλία.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, οι δυσκολίες που σχετίζονται με τις παραδόσεις τροφίμων προκλήθηκαν από “μια λανθασμένη οικονομική και χρηματοπιστωτική πολιτική των δυτικών χωρών, καθώς και από τις αντιρωσικές κυρώσεις” που επιβλήθηκαν από αυτές τις χώρες. Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η χώρα του παραμένει ανοιχτή για την επανάληψη του διαλόγου με το Κίεβο, ενώ οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία είναι σε νεκρό σημείο από τον Μάρτιο, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε τον “επικίνδυνο χαρακτήρα (του γεγονότος) ότι η Ουκρανία συνεχίζει να κατακλύζεται από δυτικά όπλα, προειδοποιώντας για τους κινδύνους περαιτέρω αποσταθεροποίησης της κατάστασης και επιδείνωσης της ανθρωπιστικής κρίσης”.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις