Για την τουρκική προκλητικότητα που το τελευταίο διάστημα ολοένα και εντείνεται μίλησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι θα συνεχίσει
να υπερασπίζεται «τις ελληνικές θέσεις με αυτοπεποίθηση». Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός μιλώντας σε συνέδριο με θέμα «Το Σύστημα Υγείας στη Νέα Εποχή» που διοργανώνει το «Πρώτο Θέμα», αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις, αλλά και στις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν ότι δεν θα ξανασυνομιλήσει μαζί του.
«Πράγματι είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη αυτή γιατί είχα την εντύπωση μετά την συνάντησή μου με τον πρόεδρο Ερντογάν ότι δεν πρόκειται να γίνουν ενέργειες που θα προκαλέσουν την άλλη πλευρά ευθέως. Δυστυχώς η Τουρκία δεν τήρησε αυτή την δέσμευση. Είχαμε ένα μπαράζ παραβιάσεων πάνω από ελληνικά νησιά και την δήθεν μειωμένη ελληνική κυριαρχία στα νησιά. Αυτή η ρητορική δεν μπορεί να μας οδηγήσει πουθενά», τόνισε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Την ίδια ώρα, επανέλαβε ότι «η κυβέρνηση θα εγείρει την τουρκική προκλητικότητα στα διεθνή φόρα» και πρόσθεσε πως και τώρα που το έκανε «η στήριξη ήρθε χωρίς αστερίσκους από τους εταίρους μας».
«Εύχομαι και ελπίζω και ενθαρρύνω ανοικτά την Τουρκία αυτή η ρητορική να μην εκφραστεί στο πεδίο. Είμαστε μακριά από την ένταση του καλοκαιριού του 2020 και χρειάζεται αυτοσυγκράτηση από όλους. Δεν χρειάζονται πρόσθετες εστίες αναταραχής εντός της συμμαχίας», σημείωσε.
Μητσοτάκης: Γραφική η ρητορική της Τουρκίας
«Η ρητορική της Τουρκίας ξεπερνά τα όρια και γίνεται και γραφική μπορώ να πω», είπε και συμπλήρωσε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τούρκος πρόεδρος έχει πει ότι δεν μου μιλάει. Εγώ δεν κρατάω μούτρα αλλά θα υπερασπίζομαι τις ελληνικές θέσεις με αυτοπεποίθηση τη σιγουριά ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας», κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Τι είπε για πανδημία και σύστημα υγείας
Στην αρχή της τοποθέτησής του ο πρωθυπουργός δεν απέκλεισε την πιθανότητα να υπάρξει ένα ακόμα κύμα πανδημίας, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι θα είναι μικρότερης ισχύος και πως οποιαδήποτε μέτρα τυχόν λάβει η κυβέρνηση δεν θα είναι οριζόντια μέτρα και δεν θα αφορά τον γενικό πληθυσμό αλλά τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Χαρακτήρισε «απαράδεκτο και ψέμα» τον ισχυρισμό ότι είμαστε πρώτοι σε θανάτους στην Ευρώπη και αναφέρθηκε στις ενέργειες που έκανε η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την πανδημία, όπως η «επιχείρηση για την Ελευθερία», ο διπλασιασμός των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, την ενίσχυση του ΕΣΥ με προσλήψεις, όπως 2.300 μόνιμους γιατρούς κ.α.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η πανδημία ανέδειξε και αδυναμίες του ΕΣΥ, όπως η ανισότητα ανάμεσα σε πρωτεύουσα και επαρχία, αλλά και πως θα αποτελεί ευκαιρία για να γίνουν μεγαλύτερες παρεμβάσεις και τόνισε πως αυτό αποτελεί ένα στοίχημα για την κυβέρνηση. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι σε ένα χρόνο θα έχουμε καθαρή εικόνα από την εφαρμογή του προσωπικού γιατρού. Ερωτηθείς για το που πάσχει το Σύστημα Υγείας ο πρωθυπουργός σημείωσε πως είναι κατώτερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ως προς τη χρηματοδότηση και δεσμεύτηκε ότι θα αυξηθούν οι επενδύσεις στον τομέα της Υγείας.
«Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» οι ισχυρισμοί περί ιδιωτικοποίησης της Υγείας
Είναι κρίμα και λυπηρό να μην μπορούμε να συνεννοηθούμε με την αξιωματική αντιπολίτευση σε βασικά πράγματα στον τομέα της Υγείας, επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Θα εξορθολογήσουμε τη λειτουργία των κλινικών σε νοσοκομεία της περιφέρειας», τόνισε και πρόσθεσε ότι ο νέος νοσοκομειακός χάρτης θα αποτελέσει πυλώνας στις μεταρρυθμίσεις με προοπτική να υλοποιηθούν την επόμενη τετραετία. «Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» οι ισχυρισμοί περί ιδιωτικοποίησης της Υγείας, ανέφερε κατηγορηματικά ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι πιστεύει ακράδαντα σε ένα ισχυρό Δημόσιο Σύστημα Υγείας, σημειώνοντας ότι πρέπει να δουλέψει και με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, φέρνοντας ως παράδειγμα να λειτουργούν τα χειρουργεία και το απόγευμα. Πρόσθεσε δε ότι στην πανδημία ο ιδιωτικός τομέας στήριξε το ΕΣΥ, όποτε είχε ανάγκη.
Μίλησε για τον αντικαπνιστικό νόμο σημειώνοντας ότι θα εφαρμοστεί με αυστηρότητα, καθώς υπήρχε χαλάρωση λόγω της πανδημίας. Ερωτηθείς για το πλάνο στελέχωσης των νοσοκομείων, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το πλαίσιο για την ενίσχυση των ΕΣΥ έχει γνωστοποιηθεί από το Υπουργείο Υγείας, υπενθυμίζοντας ότι «τρέχουν» ήδη διαδικασίες πρόσληψης, στελέχωση δομών, ενώ παραδέχτηκε πως τα κίνητρα για προσέλκυση γιατρών στο ΕΣΥ δεν έχουν αποτελέσματα και είναι κάτι που πρέπει να εξεταστεί.
Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία
Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία, καθώς αυτό ορίζει η θεσμική τάξη, ενώ επισήμανε ότι είναι σημαντικό να μην εγκλωβιστεί η χώρα σε αφόρητη τοξικότητα και διάλογο με κραυγές και κατηγορίες τους επόμενους 12 μήνες.
Έφερε ως παράδειγμα την ομοβροντία κατηγοριών από την πρόσφατη φωτιά στην Βούλα και έκανε λόγω για «μηδενιστική λογική» και ότι για όλα φταίει ο ίδιος. «Δεν θα δεχτώ γενικούς αφορισμούς, διαστρέβλωση στοιχείων και ψέματα που αδικούν», σημείωσε και είπε ότι η Ελλάδα του 2022 δεν είναι η Ελλάδα του 2012,που «κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να καβαλήσουν το άλογο της δυσαρέσκειας», λέγοντας πως κάνουν πολύ μεγάλο λάθος.
Ως προς το θέμα της ακρίβειας αναφέρθηκε στο Fuel pass και οι επιδοτήσεις για να μειωθεί το ενεργειακό κόστος. «Είναι υποχρέωση μας να κρατάμε εφεδρείες. Η πλατφόρμα για το Fuel Pass, είναι πολύ σημαντική παρέμβαση. Διορθώνει αναδρομικά μια αδικία. Από τον Ιούλιο θα έχουμε νέο σύστημα τιμολόγησης ρεύματος. Οι λογαριασμοί θα είναι πολύ πιο προβλέψιμοι και προσιτοί. Οι επιχειρήσεις ήδη βλέπουν μειωμένους λογαριασμούς», τόνισε. Εν συνεχεία εξέφρασε την έκπληξή του που τα μέτρα για την στήριξη των πολιτών από την άνοδο των καυσίμων, δεν ψηφίσθηκαν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο ίδιος πάντως επισήμανε πως η κρίση είναι παγκόσμια και δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει και για αυτό η κυβέρνηση θα στηρίξει την κοινωνία αλλά δεν θα θέσει σε κίνδυνο τον εθνικό στόχο για έξοδο της χώρας από την επιτήρηση.