Να πίνουν λιγότερο τσάι συστήνει στους πολίτες του ο μεγαλύτερος εισαγωγέας τσαγιού στον κόσμο, το Πακιστάν, το οποίο δοκιμάζεται από τον αυξανόμενο πληθωρισμό και ραγδαία υποτίμηση της ρουπίας. Ο υπουργός Ανάπτυξης της χώρας ενθάρρυνε τους Πακιστανούς να καταναλώνουν «μία ή δύο κούπες» τη μέρα, καθώς οι εισαγωγές επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας. «Για το τσάι που εισάγουμε παίρνουμε δάνειο», είπε ο υπουργός προσθέτοντας ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να κλείνουν νωρίτερα για εξοικονόμηση ενέργειας, γράφει το CNNi.
Το ασιατικό κράτος των 220 εκατομμυρίων πολιτών αποτελεί τον μεγαλύτερο εισαγωγέα τσαγιού στον κόσμο. Το 2020 αγόρασε τσάι αξίας πάνω από 640 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με το Observatory of Economic Complexity. Ωστόσο τα οικονομικά προβλήματα που ταλανίζουν το πακιστανικό κράτος τους τελευταίους μήνες έχουν οδηγήσει σε αύξηση των τιμών στα τρόφιμα, το πετρέλαιο και το λάδι την ώρα που το νόμισμά του υποτιμάται συνεχώς. Πολλοί πάντως ήταν οι Πακιστανοί που, μετά την προτροπή του υπουργού τους, κατέφυγαν στα κοινωνικά μέσα για να σχολιάσουν σκωπτικά τη δήλωση, λέγοντας ότι η μείωση κατανάλωσης τσαγιού δεν θα βοηθήσει ουσιαστικά στη βελτίωση της οικονομίας.
Μια μεγάλη δοκιμασία για την κυβέρνηση του Σεχμπάζ Σαρίφ
Τα συναλλαγματικά αποθέματα του Πακιστάν μειώθηκαν από περίπου 16 δισ. δολάρια τον Φεβρουάριο σε λιγότερο από 10 δισ. δολάρια την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, μόλις αρκετά για να καλύψει το κόστος δύο μηνών εισαγωγών. Τον περασμένο μήνα, αξιωματούχοι στο Καράτσι περιόρισαν την εισαγωγή δεκάδων μη απαραίτητων ειδών πολυτελείας ως μέρος της προσπάθειάς τους να προστατεύσουν τα κεφάλαια.
Η οικονομική κρίση είναι μια μεγάλη δοκιμασία για την κυβέρνηση του Σεχμπάζ Σαρίφ, ο οποίος αντικατέστησε τον Ιμράν Καν στην πρωθυπουργία του Πακιστάν. Λίγο μετά την ορκωμοσία, ο Σαρίφ κατηγόρησε την απερχόμενη κυβέρνηση του ΙΚαν για κακή διαχείριση της οικονομίας και είπε ότι η ανάκαμψη αυτής θα ήταν τεράστια πρόκληση. Την περασμένη εβδομάδα το υπουργικό του συμβούλιο παρουσίασε έναν νέο προϋπολογισμό 47 δισ. δολαρίων με στόχο να πείσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) να επανεκκινήσει ένα πρόγραμμα διάσωσης 6 δισ. δολαρίων.
Η συμφωνία του ΔΝΤ διαπραγματεύτηκε το 2019 για να αμβλυνθεί η οικονομική κρίση που δημιουργήθηκε από τις χαμηλές αποθεματικές συναλλαγματικές αποθεματικές και τα χρόνια στασιμότητας της ανάπτυξης – αλλά αργότερα διακόπηκε αφού οι δανειστές αμφισβήτησαν τα οικονομικά του Πακιστάν.