Σρι Λάνκα πρόεδρος: Ο Ρατζαπάκσα φυγαδεύτηκε νωρίτερα σήμερα από την επίσημη κατοικία του
Ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα, Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα, δήλωσε ότι θα παραιτηθεί στις 13 Ιουλίου μετά τις διαδηλώσεις που συγκλόνισαν τη χώρα σήμερα.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της χώρας, Mahinda Yapa Abeywardena, δήλωσε πως ενημερώθηκε από τον πρόεδρο για την πρόθεσή του να παραιτηθεί.
NOW – Protesters storm the presidential palace in Sri Lanka's capital.pic.twitter.com/Wv6oQ10kBQ
— Disclose.tv (@disclosetv) July 9, 2022
Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την εισβολή διαδηλωτών στην επίσημη κατοικία του Γουικρεμεσίνγκε, οι οποίοι ζητούσαν την παραίτησή του μετά από μήνες αναταραχών λόγω της οικονομικής κρίσης στη Σρι Λάνκα.
Νωρίτερα, το ιδιωτικό σπίτι του πρωθυπουργού, Ρανίλ Γουικρεμεσίνγκε, τυλίχθηκε στις φλόγες από τους διαδηλωτές λίγες ώρες αφότου είπε ότι θα παραιτηθεί.
Watch this because this is history in the making in Sri Lanka!
A history of ousting bad leaders
A history of leaderless protest
A history of nonviolent protest
A history of perseverance
A history of people power9 July 2022, in Sri Lanka 🇱🇰 pic.twitter.com/f9KdLvbjTR
— Saad Hammadi (@saadhammadi) July 9, 2022
Ο Γουικρεμεσίνγκε φυγαδεύτηκε νωρίτερα σήμερα από την επίσημη κατοικία του στο Κολόμπο λίγα λεπτά προτού εισβάλουν σε αυτή χιλιάδες διαδηλωτές, σε μια από τις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί τους τελευταίους μήνες στη χώρα.
Protests in Sri Lanka take a turn for the worst as protesters set fire to the Prime Ministers private house in what some on the ground are describing as retribution for attacks on journalists and civilians in front of the home just hours earlier. pic.twitter.com/WHqgCighC6
— Rukshan Fernando (@therealrukshan) July 9, 2022
«Για να εξασφαλίσει μια ειρηνική μετάβαση, ο πρόεδρος δήλωσε ότι επρόκειτο να παραιτηθεί στις 13 Ιουλίου», τόνισε ο Αμπιγουαρντάνα στην τηλεόραση.
Η Σρι Λάνκα πλήττεται από τη χειρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία της. Είναι αντιμέτωπη με τεράστια έλλειψη συναλλάγματος, που δεν της επιτρέπει να εισάγει επαρκείς ποσότητες τροφίμων, καυσίμων, φαρμάκων και άλλων απαραίτητων προϊόντων.