Επιστράτευση Ουκρανία: Άγριο ξύλο σε όσους προσπαθούν να το σκάσουν

ΚΟΣΜΟΣ

Επιστράτευση Ουκρανία: Άγριο ξύλο σε όσους προσπαθούν να το σκάσουν

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Επιστράτευση Ουκρανία: Βίντεο

11.04.2024 | 17:44

Πολλοί Ουκρανοί αρνούνται να πολεμήσουν και προσπαθούν να διαφύγουν από τη χώρα για να γλιτώσουν την επιστράτευση. Ένα συγκλονιστικό ρεπορτάζ του βρετανικού SkyNews αποκαλύπτει μια σκοτεινή πλευρά του πολέμου, όπου πολλοί Ουκρανοί δεν θέλουν με αυτοθυσία να παραστούν στο μέτωπο υπερασπιζόμενοι την πατρίδα τους. Υπάρχει και μια λιγότερο ηρωική πλευρά, όπως σε κάθε πόλεμο, με πολλούς νέους που δεν είναι έτοιμοι να συναντήσουν τον θάνατο ακόμα. Όσοι αποφεύγουν τη στράτευση περνούν κυρίως από τα σύνορα της Μολδαβίας και της Ρουμανίας, αλλά και από άλλες γειτονικές χώρες, όπως η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Πολωνία. Από εκεί, συνεχίζουν όπως θέλουν τη ζωή τους. Είτε ζητούν άσυλο όταν φτάνουν είτε μετακινούνται σε άλλη χώρα. Σε κάθε περίπτωση, δεν παραδίδονται πίσω στις ουκρανικές αρχές. Όσους πιάνουν ωστόσο, υφίστανται άγριο ξυλοκόπημα, όπως φαίνεται σε βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψε πρόσφατα νόμο για τη μείωση της ηλικίας κατάταξης από τα 27 στα 25 έτη. Επιπλέον, το κοινοβούλιο της Ουκρανίας αναμένεται να ψηφίσει ένα ολοκληρωμένο νομοσχέδιο για την επιστράτευση που θα επιταχύνει τη διαδικασία κατάταξης και θα καταργήσει διάφορες εξαιρέσεις για όσους προσπαθούν να αποφύγουν τη στράτευση.

Το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο συνομίλησε με έναν από τους διακινητές, που δίνει την ευκαιρία στους Ουκρανούς που δεν θέλουν να πολεμήσουν να διαφύγουν. Ο άνδρας με το προσωνύμιο «Stas» λέει ότι είναι σε θέση να βοηθήσει μόνο ένα μικρό μέρος όσων κάνουν αιτήσεις. Το κίνητρο δεν είναι θέμα ούτε για τον λαθρέμπορο. Ισχυρίζεται ότι ο σκοπός του είναι να σώσει τις ζωές των νέων. «Απλώς δεν είναι έτοιμοι να πεθάνουν, οι νέοι δεν είναι έτοιμοι να θαφτούν ζωντανοί», λέει. «Έτσι, απευθύνονται σε εμάς για βοήθεια. Ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων στρέφεται σε εμάς – δεν θα αναφέρω ονόματα». οργανώνει «περάσματα» για άνδρες που προσπαθούν να αποφύγουν ην επιστράτευση. Βάζοντάς τους κρυφά σε μία από τις πέντε γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες, οι πελάτες του μπορούν να υποβάλουν αίτηση για προσωρινή διαμονή – με τη σιγουριά ότι δεν θα τους στείλουν πίσω. Στην Ουκρανία, το ταξίδι αυτό αποτελεί σοβαρή παραβίαση του στρατιωτικού νόμου, ο οποίος θεσπίστηκε μετά την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας.

Στρατιωτικός νόμος και απαγόρευση

Όλοι οι άνδρες μεταξύ 18 και 60 ετών απαγορεύεται να εγκαταλείψουν τη χώρα. Ο λαθρέμπορος βοηθά επίσης τους νέους άνδρες να παραβιάσουν τους κανόνες της επιστράτευσης, καθώς ο στρατός προσπαθεί να βρει νέους στρατιώτες μετά από δύο χρόνια έντονων μαχών. Το κόστος του ταξιδιού έχει εκτοξευθεί καθώς οι αρχές ενισχύουν την ασφάλεια στα δυτικά τους σύνορα. Η διέλευση με τα πόδια κοστίζει 6.000 δολάρια αλλά οι δραπέτες έχουν έκπτωση 2.000 δολαρίων αν είναι πρόθυμοι να διασχίσουν κολυμπώντας έναν από τους πολλούς ποταμούς που χωρίζουν την Ουκρανία από άλλες χώρες. «Αν το άτομο λέει ότι δεν μπορεί να κολυμπήσει, έχουμε εξοπλισμό γι’ αυτό, αλλά υπάρχει μια επιπλέον πληρωμή», εξηγεί ο Stas, ο οποίος έχει στήσει ολόκληρη επιχείρηση.

«Όσο για το αν κάποιος από τους πελάτες μας πνιγεί, λοιπόν, αυτό δεν έχει συμβεί ακόμη. Έχουν υπάρξει όμως περιπτώσεις υποθερμίας, ειδικά τον χειμώνα». Τα νέα σημεία ελέγχου και οι συχνές συνοριακές περιπολίες έχουν δυσκολέψει τη λειτουργία του, αλλά ο διακινητής λέει ότι η εισαγωγή των μη επανδρωμένων αεροσκαφών ήταν ένας τεράστιος πονοκέφαλος. «Tα drones είναι το μεγαλύτερο πράγμα που περιπλέκει τη δουλειά μας τώρα».

Exit mobile version