Ουκρανία επίθεση: Ισχυρισμοί χρήσης δυτικών όπλων σε ρωσικό έδαφος

ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία επίθεση: Ισχυρισμοί χρήσης δυτικών όπλων σε ρωσικό έδαφος

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ξένη Κιτζόγλου

Ουκρανία επίθεση: Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγες μέρες αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έδωσε την άδεια να προχωρήσει σε περιορισμένα πλήγματα

04.06.2024 | 16:19

Οι ουκρανικές δυνάμεις υποστήριξαν ότι έπληξαν ένα ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-300 εντός ρωσικού εδάφους χρησιμοποιώντας όπλα που έχουν προμηθευτεί από τη Δύση. «Καίγεται όμορφα. Είναι ένα ρωσικό S-300. Σε ρωσικό έδαφος. Τις πρώτες ημέρες μετά την άδεια χρήσης δυτικών όπλων σε εχθρικό έδαφος» δημοσίευσε στο Facebook η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Ιρίνα Βερεστσούκ κοινοποιώντας παράλληλα μια φωτογραφία που φέρεται να δείχνει το χτύπημα, σύμφωνα με το CNNi.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγες μέρες αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έδωσε στην Ουκρανία την άδεια να προχωρήσει σε περιορισμένα πλήγματα χρησιμοποιώντας αμερικανικά όπλα στη ρωσική επικράτεια γύρω από το Χάρκοβο. Στην άρση του περιορισμού της χρήσης των δυτικών όπλων είχαν προχωρήσει και αρκετά δυτικά κράτη. Δεν είναι σαφές εάν τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση που περιγράφει η Βερεστσούκ προμηθεύτηκαν από τις ΗΠΑ.

Ποιες χώρες έχουν δώσει το «πράσινο φως» για να πλήξει ρωσικά εδάφη η Ουκρανία

Υπενθυμίζεται, δε, πως μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία έγινε η δεύτερη χώρα που επέτρεψε στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει γερμανικά όπλα εναντίον ρωσικών στόχων, με την επιβεβαίωση να έρχεται από τα χείλη του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Χέμπεστραϊτ την Παρασκευή (31/5). «Είμαστε από κοινού πεπεισμένοι ότι η Ουκρανία έχει, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το δικαίωμα να αμυνθεί έναντι αυτών των επιθέσεων», τόνισε ο εκπρόσωπος. H απόφαση του Βερολίνου ήρθε μόλις λίγες ώρες μετά την αποκάλυψη του CNNi ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν έδωσε το «ελεύθερο» να χτυπήσει στόχους μόνο πάνω από τα σύνορα κοντά στο Χάρκοβο, αφού η Ρωσία έκανε σημαντικές διεισδύσεις γύρω από την πόλη στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας κοντά στα ρωσικά σύνορα με αμερικανικά όπλα.

Η «χαλάρωση» των περιορισμών σηματοδοτεί μια ρήξη από τη μακροχρόνια αμερικανική πολιτική σε σχέση με την παροχή πολεμικού υλικού. Μεταξύ των χωρών που έχουν δώσει το «πράσινο φως» για την χρήση όπλων μέσα σε ρωσικό έδαφος είναι και η κυβέρνηση της Ολλανδίας, αναφέροντάς της ότι θα μπορεί να χρησιμοποιεί τα αμερικανικά μαχητικά F-16 που θα της παραδώσει. Αυτό δήλωσε η υπουργός Άμυνας της Ολλανδίας Κάισα Ολόνγκρεν σε συνέντευξή της στο Politico κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Διάλογος του Σάνγκρι- Λα στην Σιγκαπούρη. Σύμφωνα με την Ολόνγκρεν, η Ολλανδία δεν θα θέσει περιορισμούς, όπως το Βέλγιο, ο πρωθυπουργός του οποίου Αλεξάντρ ντε Κρο προειδοποίησε το Κίεβο ότι δεν μπορεί να κάνει χρήση των F-16 στον ρωσικό εναέριο χώρο.

Σημαντική ώθηση η άρση των περιορισμών στα αμερικανικά όπλα

Αξίζει να σημειωθεί πως, ακόμη πριν ανακοινωθεί η απόφαση και του Βερολίνου το Κίεβο είχε σπεύσει να τονίσει ότι η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να επιτρέψει στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει όπλα που προμηθεύονται οι Αμερικανοί για να χτυπήσει τη Ρωσία θα δώσει «σημαντική ώθηση» στην αντεπίθεση της Ουκρανίας. Αυτό δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Σεργκίι Νικοφόροφ δήλωσε ότι η Ουκρανία έλαβε «θετικά μηνύματα από τη διπλωματική οδό σχετικά με την περιορισμένη χρήση όπλων που προμηθεύονται οι ΗΠΑ» στην περιοχή που συνορεύει με το Χάρκοβο. «Αυτό θα ενισχύσει σημαντικά την ικανότητά μας να αντιμετωπίσουμε τις ρωσικές προσπάθειες μαζικής διέλευσης των συνόρων», πρόσθεσε.

Ετικέτες
Exit mobile version