Σε λιγότερο από ένα μήνα θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, όπως δήλωσε ο ίδιος, την απόφαση και την επιλογή του για την προεδρική εκλογή. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, έτσι ορίζουν οι συνταγματικές προθεσμίες, τις οποίες και θα σεβαστεί απόλυτα, όπως έχει κάνει άλλωστε όλα τα χρόνια της διακυβέρνησης της ΝΔ. Ωστόσο αυτή η αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη περισσότερο «ανοίγει» παρά «κλείνει» την σεναριολογία, αλλά και την ονοματολογία γύρω από την προεδρική εκλογή.
Γράφει ο Γιάννης Ντσούνος
Και βέβαια όλα αυτά τα σενάρια θα προσπαθήσουν αρχικά να μαντέψουν τις προθέσεις Μητσοτάκη, δηλαδή αν θα διατηρήσει την παράδοση που θέλει να προτάσσεται πρόσωπο από την αντίθετη παράταξη του κυβερνώντος κόμματος ή αν θα προχωρήσει σε μια επιλογή από τον κεντροδεξιό χώρο. Το τελευταίο χρονικό διάστημα στο εσωτερικό της ΝΔ η συζήτηση αυτή ήταν έντονη και μάλιστα δεν ήταν λίγοι και εκείνοι που υποστήριζαν ότι η καλύτερη επιλογή θα ήταν ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής από την κεντροδεξιά. Όμως από την ψήφιση του προϋπολογισμού, όπου η κοινοβουλευτική ομάδα εμφανίστηκε αρραγής, φαίνεται ότι αυτή η τάση δεν έχει τον ίδιο αριθμό υποστηρικτών, οπότε η πίεση προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι σαφώς λιγότερη.
Οι… προβληματισμένοι
Την ίδια ώρα κομματικές πηγές αναφέρουν με νόημα ότι πολύ δύσκολα κάποιος ή κάποιοι βουλευτές θα θελήσουν να δημιουργήσουν εσωτερικό πρόβλημα στην κυβερνώσα παράταξη με αφορμή την προεδρική εκλογή και θα στηρίξουν την επιλογή του πρωθυπουργού. Άλλωστε αρκετοί από τους «προβληματισμένους» επιθυμούσαν την μη ανανέωση της θητείας της κας Σακελλαροπούλου, κάτι που δείχνει ότι θα γίνει, επομένως δεν θα έχουν λόγο να αντιδράσουν, αφού οι ενστάσεις τους θα έχουν εισακουστεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ονοματολογία
Πάντως μέχρι στιγμής τα ονόματα που ακούγονται μεταξύ των βουλευτών, αλλά και των δημοσιογραφικών γραφείων είναι αυτά των κ. Στουρνάρα, Παπαδήμου, Τασούλα, αλλά και της κας Δαμανάκη. Για το καθένα όνομα αναπτύσσεται προφανώς διαφορετική επιχειρηματολογία. Π.χ. για τον διοικητή της τράπεζας της Ελλάδας ότι αφενός προέρχεται από τον κεντροαριστερό χώρο, αλλά διετέλεσε υπουργός Οικονομικών την περίοδο των μνημονίων με θετικό πρόσημο στην θητεία του. Ως πρόσωπα κοινής αποδοχής εμφανίζονται και ο κ. Λουκάς Παπαδήμος, αλλά και η κα Μαρία Δαμανάκη, που έχει χρηματίσει επίτροπος της ΕΕ με πολύ σπουδαίο έργο στον τομέα που ανέλαβε. Αλλά και για τον κ. Τασούλα τα επιχειρήματα είναι ότι είναι εκφραστής των πολιτικών συναινέσεων, κάτι που φαίνεται και από την θητεία του στην θέση του προέδρου της Βουλής.
Λεπτές ισορροπίες
Η ισορροπία είναι σίγουρα λεπτή και ο πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά ότι όποια επιλογή και να κάνει θα προκαλέσει αντιδράσεις τόσο από την αντιπολίτευση, όσο ενδεχομένως και στο εσωτερικό του κόμματός του, παρά το γεγονός ότι το κλίμα στην ΚΟ της ΝΔ είναι πολύ καλό. Γι’ αυτόν τον λόγο υπάρχουν και κάποιοι που σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις δεν αποκλείουν μια επιλογή που δεν θα επιβεβαιώσει κανένα σενάριο και κανένα όνομα από αυτά που διακινούνται και γράφονται. Ο χρόνος μετράει αντίστροφα λοιπόν, αλλά όχι μόνο για τον πρωθυπουργό, αλλά και για τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που θα πρέπει αφενός να γνωστοποιήσουν τις προθέσεις τους και τις προτάσεις τους, αφετέρου να χαράξουν την στρατηγική τους για παροχή ή όχι συναίνεσης στην επιλογή Μητσοτάκη για την προεδρική εκλογή.