γράφει ο Γιάννης Παπαγιάννης
Σε μέγα φιάσκο, με άμεσες επιπτώσεις για τη Νέα Αριστερά, αλλά και την προσπάθεια ένωσης των κομμάτων της Κεντροαριστεράς εξελίχθηκε η πρωτοβουλία Χαρίτση να προτείνει τον Χρήστο Ράμμο για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Το γεγονός ότι η πρόταση της Νέας Αριστεράς έπεσε μέσα σε λίγες ημέρες στο κενό οφείλεται στη στάση του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας είχαν από την αρχή ξεκαθαρίσει τη διαφωνία τους στη στήριξη Ράμμου. Σε όλες τις περιπτώσεις, η αδυναμία να επιτευχθεί συσπείρωση στη στήριξη Ράμμου ή η αστοχία της πρότασης της Νέας Αριστεράς λίγο ενδιαφέρει την κοινή γνώμη και ακόμα λιγότερο έχει αντίκτυπο στο πολιτικό σκηνικό.
Το ενδιαφέρον όμως συγκεντρώνεται στην ισχυρή αίσθηση που δημιούργησε η αποτυχία της Νέας Αριστεράς στην κοινή γνώμη ότι η δυνητική συμμαχία των κομμάτων και κινήσεων της Κεντροαριστεράς είναι επί της ουσίας ανύπαρκτη. Και σε αυτό έπαιξαν ρόλο κόμματα όπως το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και πρόσωπα όπως ο Σωκράτης Φάμελλος, ο Νίκος Ανδρουλάκης, αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας, που από την αρχή πολέμησαν την πρόταση Χαρίτση. Εξαρχής ήταν γνωστό ότι η υποψηφιότητα Ράμμου δεν είχε καμία πιθανότητα να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία στη Βουλή έναντι οποιασδήποτε επιλογής από την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η Νέα Αριστερά πρότεινε Ράμμο για την Προεδρία της Δημοκρατίας σκεπτόμενη «κουτοπόνηρα».
Αν υπήρχε ανταπόκριση, τότε στα μάτια της κοινής γνώμης ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά θα έβαζαν βάσεις για μελλοντική ευρύτερη πολιτική συμφωνία. Αν δεν υπήρχε ανταπόκριση, όπως και έγινε, η Νέα Αριστερά θα ποντάριζε στην έκθεση του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ στο λεγόμενο προοδευτικό ακροατήριο, διότι θα ήταν αυτά τα κόμματα που θα έδειχναν ότι δεν επιθυμούν την κεντροαριστερή συνεργασία.
Συμπερασματικά τα κόμματα της Αριστεράς δεν μπορούν να συνεννοηθούν ούτε για τα πιο εύκολα. Γιατί το θέμα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν είναι δύσκολο από την στιγμή που όλοι γνωρίζουν ότι δεν έχει ουσιαστικές αρμοδιότητες και η επιλογή του δεν θα επηρεάζει την καθημερινότητα των πολιτών. Αφού λοιπόν δεν μπορούν να συνεννοηθούν ούτε για τα πιο εύκολα, πώς θα συνεννοηθούν για τα δύσκολα, όπως θα είναι μια ενδεχόμενη συγκυβέρνησης της κεντροαριστεράς;
Όνομα έκπληξη για την Προεδρία της Δημοκρατίας σκέφτεται ο Μητσοτάκης
Στην πρόσφατη συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μαξίμου κανείς εκ των βουλευτών δεν άγγιξε το θέμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ούτε όμως και ο πρωθυπουργός, ο οποίος διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι η συζήτηση αυτή θα ανοίξει μέσα στην «συνταγματική» της ώρα, δηλαδή μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου. Στην συνέντευξή του στο συνέδριο που διοργάνωσε η εφημερίδα το «Βήμα της Κυριακής», ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μάλιστα δηλώσει ότι «απέτυχε» να κλείσει το θέμα που έχει ανοίξει εδώ και τουλάχιστον δύο μήνες σχετικά με την Προεδρολογία, γεγονός που και άκαιρο ήταν -όταν άνοιξε- και προσβλητικό για τον θεσμό.
Μιλώντας στην ΕΡΤ και τον Απόστολο Μαγγηριάδη, απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα εάν θα ακολουθήσει την παράδοση που θέλει μία κεντροδεξιά κυβέρνηση να προτείνει πρόσωπο από άλλον πολιτικό χώρο, καθώς θα πρόδιδε τις προθέσεις του. Εξάλλου, ο Ιανουάριος είναι πολύ κοντά. Σύμφωνα με πληροφορίες της Alpha freepress, ο πρωθυπουργός προσανατολίζεται σε πρόταση-έκπληξη, με όνομα που ΔΕΝ προέρχεται από τον πολιτικό χώρο της ΝΔ και ουδέποτε έχει ακουστεί από τα ΜΜΕ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός είναι κοντά στο να αποφασίσει για συγκεκριμένο πρόσωπο, το οποίο θα ανακοινωθεί μετά τα μέσα Ιανουαρίου. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το πρόσωπο το γνωρίζουν μόνο τρεις συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη και κανένας άλλος. Φαίνεται λοιπόν ότι πλησιάζει η στιγμή που ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει την επιλογή του για την Ηρώδου Αττικού. Μένει να δούμε το όνομα…
Η στοχοποίηση του Νίκου Ανδρουλάκη από τον Αλέξη Τσίπρα
Το έργο είναι γνωστό και το έχουμε δει πολλές φορές. Με όποιον συγκρούεται ο Τσίπρας ακολουθεί την επόμενη ένα επώνυμο άρθρο του στην ηλεκτρονική Αυγή, με το οποίο επιτίθεται σε προσωπικό επίπεδο με αυτόν που… τόλμησε να τα βάλει με τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Τελευταία περίπτωση ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από το βήμα του συνεδρίου για τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας δέχθηκε αναίτια επίθεση από τον Τσίπρα.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης σήκωσε το γάντι που του πέταξε ο Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι δεν δέχεται μαθήματα αντιπολίτευσης από κάποιον που έχασε δυο φορές με είκοσι μονάδες διαφορά. Την αλήθεια είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Η αλήθεια όμως δεν άρεσε στον Τσίπρα, που έβαλε γνωστό αρθρογράφο και πρώην σύμβουλό του να επιτεθεί στον Νίκο Ανδρουλάκη. Η αλήθεια είναι ότι όλα αυτά τα ξέρει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Και τα περίμενε, όπως έλεγαν συνεργάτες του. Να δούμε, λοιπόν, πως θα αντιδράσει και εάν θα θελήσει να συνεχίσει την κόντρα του με τον Τσίπρα ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Κυβερνοεπιθέσεις στα sites των κομμάτων
Συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη καταγγέλλουν πως η ιστοσελίδα του κόμματος έγινε στόχος κυβερνοεπιθέσεων. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό με πολιτικό κόμμα στην Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια έχουν υπάρξει και άλλα περιστατικά κυβερνοεπιθέσεων και προς αυτή την κατεύθυνση κάποια κόμματα έχουν προσλάβει ειδικούς τεχνικούς συμβούλους και προγραμματιστές για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις κυβερνοεπιθέσεις, που κανένας δεν ξέρει από πού προέρχονται. Είναι από πολιτικούς αντιπάλους; Είναι από χάκερς; Είναι από κάποιους άλλους; Κανένας δεν γνωρίζει…