Ο γαστρονομικός οδηγός Taste Atlas δημοσίευσε τη λίστα με τα 50 κορυφαία πιάτα με κεφτεδάκια στον κόσμο, στην οποία περιλαμβάνονται δύο ελληνικές συνταγές, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά τη δυναμική της ελληνικής κουζίνας στη διεθνή σκηνή. Το Taste Atlas, που πρόσφατα ανακήρυξε την ελληνική κουζίνα ως την καλύτερη στον κόσμο για τη σεζόν 2024-2025, κατατάσσει στην πρώτη θέση τα ιταλικά κεφτεδάκια (polpette). Ωστόσο, στη δεύτερη θέση της λίστας βρίσκονται τα ελληνικά γιουβαρλάκια, τα οποία περιγράφονται ως «μια πλούσια ελληνική σούπα που συνδυάζει τρυφερά μοσχαρίσια κεφτεδάκια με έναν κρεμώδη, γευστικό ζωμό. Τα κεφτεδάκια και ο ζωμός καρυκεύονται με φρέσκα μυρωδικά, ενώ το πιάτο ολοκληρώνεται με αυγολέμονο, που χαρίζει τη χαρακτηριστική του υφή και γεύση. Παραδοσιακά, τα γιουβαρλάκια είναι ένα θρεπτικό χειμερινό πιάτο που σερβίρεται με ψωμί».
Εκτός από τα γιουβαρλάκια, στη λίστα συμπεριλαμβάνονται και τα παραδοσιακά ελληνικά κεφτεδάκια, που κατέκτησαν την 7η θέση. Σύμφωνα με το Taste Atlas, «πρόκειται για αφράτους και γευστικούς κεφτέδες που παρασκευάζονται από χοιρινό και μοσχαρίσιο κιμά, αυγά, μπαγιάτικο ψωμί ή φρυγανιά, καθώς και αρωματικά καρυκεύματα όπως άνηθος, πιπέρι, μαϊντανός και ρίγανη. Οι κεφτέδες διαμορφώνονται σε μικρές μπάλες και τηγανίζονται σε ελαιόλαδο». Επισημαίνεται επίσης ότι, χάρη στο στρογγυλό τους σχήμα, είναι ιδανικοί για τα ελληνικά πικνίκ, ενώ μπορούν να καταναλωθούν και ως ορεκτικό ή κυρίως πιάτο.
Η λίστα του Taste Atlas περιλαμβάνει, επίσης, τους τουρκικούς κεφτέδες, τα δημοφιλή σουηδικά κεφτεδάκια «Köttbullar», καθώς και άλλες διεθνείς παραλλαγές. Η παρουσία δύο ελληνικών πιάτων σε τόσο υψηλές θέσεις επιβεβαιώνει τη διαχρονική γαστρονομική αξία της ελληνικής κουζίνας και τη θέση της ανάμεσα στις κορυφαίες γεύσεις του κόσμου.