Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

21

Μαρτίου 2025

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΠΑΣΟΚ: Αποχώρησε ο πρώην υπουργός Σωκράτης Ξυνίδης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Αποχώρησε ο πρώην υπουργός Σωκράτης Ξυνίδης

ΠΑΣΟΚ: Αιχμές και για τον Νίκο Ανδρουλάκη - «Εύχομαι να προλάβω να δω στη ζωή μου ένα νέο πολιτικό φορέα ένα Νέο ΠΑΣΟΚ»

Η πτωτική πορεία του ΠΑΣΟΚ επιβεβαιώνεται και από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι οποίες το κατατάσσουν πλέον πίσω από την παράταξη της Ζωής Κωνσταντοπούλου, φανερώνοντας τη συνεχή αποδυνάμωσή του στο πολιτικό σκηνικό. Μέσα σε αυτό το κλίμα εσωστρέφειας και απογοήτευσης, ο πρώην βουλευτής Ξάνθης, Σωκράτης Ξυνίδης, ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το κόμμα, αφήνοντας αιχμές για την πορεία που έχει ακολουθήσει. Ο Ξυνίδης, ο οποίος είχε διατελέσει γραμματέας του κόμματος επί ηγεσίας Γιώργου Παπανδρέου, καθώς και υπουργός, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του μέσω ανάρτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

“Δεν έχει πλέον κάποιο νόημα να προσπαθούμε να αναβιώσουμε ένα χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα και ένα μικρό κόμμα – μηχανισμό που δεν έχει πια σφυγμό,” έγραψε χαρακτηριστικά στο Facebook, υποστηρίζοντας ότι οι απόψεις του συχνά παρερμηνεύονταν από τους πρώην συντρόφους του.

“Η κριτική μου στάση ερμηνεύτηκε λανθασμένα, άλλοτε ως κλίση προς τη ΝΔ και άλλοτε προς τον ΣΥΡΙΖΑ,” πρόσθεσε. Ο Ξυνίδης τόνισε πως ένιωθε συχνά αποξενωμένος μέσα στο κόμμα, ιδιαίτερα κατά τη μετατροπή του από Κίνημα σε έναν μηχανισμό, υπό την επιρροή συγκεκριμένων στελεχών. Αναφέρθηκε στην περίοδο της προεδρίας Βαγγέλη Βενιζέλου, κατά την οποία, όπως λέει, η γραμματεία του κόμματος πέρασε στα χέρια του Νίκου Ανδρουλάκη, καθώς και στη γενικότερη εξέλιξη του κόμματος από τις εσωκομματικές συγκρούσεις που ξεκίνησαν το 2007 και ολοκληρώθηκαν το 2011. “Δεν μπόρεσα να συμβιβαστώ και να λειτουργήσω σε αυτές τις συνθήκες,” ανέφερε.

Όσον αφορά τη σημερινή ηγεσία του κόμματος, ο πρώην βουλευτής σημείωσε ότι είχε εξαρχής επιφυλάξεις για την περίοδο Ανδρουλάκη, δηλώνοντας ότι γνωρίζει καλά τον ίδιο και τους συνεργάτες του από την εποχή της ΠΑΣΠ στο Πολυτεχνείο Ξάνθης. Στην ανάρτησή του, ο Ξυνίδης ζήτησε από τους πρώην συντρόφους του να τον απαλλάξουν από την ιδιότητα του μέλους του ΠΑΣΟΚ και εξέφρασε την ελπίδα να δει στη ζωή του τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα, ενός “Νέου ΠΑΣΟΚ”, που θα συγκροτηθεί από νεότερες γενιές, προσφέροντας ελπίδα και ανακούφιση σε όσους πολίτες δοκιμάζονται και υποφέρουν.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Σωκράτη Ξυνίδη

Επί δεκατρία χρόνια προσπάθησα να έχω ενεργή θέση και άποψη στα τεκταινόμενα μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Γιατί έτσι γεννήθηκα και έτσι έμαθα να λειτουργώ στη ζωή μου. Είχα κριτική στάση απέναντι στον πολιτικό χώρο που ανήκω, από τη Γιορτή Νεολαίας του 1978 και ο οποίος με τίμησε με το ύψιστο αξίωμα του Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ (έστω και με εκλογή με σχετική πλειοψηφία για πρώτη και μέχρι στιγμής, τελευταία, φορά στην ιστορία του). Η κριτική μου στάση πολλές φορές παρερμηνεύτηκε ως λοξό κοίταγμα άλλοτε προς τη ΝΔ και άλλοτε προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν με απασχόλησε ποτέ η παρερμηνεία αυτή γιατί απλά ξέρω ποιός είμαι πολιτικά, από πού ξεκίνησα και πώς πορεύτηκα. Πολλές φορές ένοιωσα ξένο σώμα σε αυτό το κόμμα. Κατά την περίοδο που από Κίνημα μετατράπηκε σε μηχανισμό Τσουκάτου, την εποχή της προεδρίας Βενιζέλου με Γραμματέα τον Ανδρουλάκη, εποχής που προέκυψε από το διαρκές εσωκομματικό πραξικόπημα που ξεκίνησε το 2007 και ολοκληρώθηκε το 2011, την εποχή που έπρεπε να υποκλιθείς στα απολιθώματα του γεννηματικού μπλόκ. Δεν μπόρεσα να συμβιβαστώ και να λειτουργήσω τις παραπάνω εποχές.

Στην περίοδο Ανδρουλάκη κράτησα μικρό καλάθι. Γιατί γνωρίζω τον ίδιο αλλά και τους συνοδοιπόρους του από την εποχή ΠΑΣΠ Πολυτεχνικής Ξάνθης. Ξέρω πώς σκέφτονται και δεν το κρύβω ότι με πολλούς από αυτούς (συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου) έχω σχέση ανθρώπινης συμπάθειας. Ως πολιτική αντίληψη και φιλοσοφία δεν μπορώ να συμπορευτώ. Θα μπορούσα να ελπίζω ότι κάτι θα αλλάξει στο ΠΑΣΟΚ. Αλλά πέρα από την πολιτική απομόνωση που νοιώθω μέσα στο ίδιο μου το κόμμα, προβλέπω σύντομα κατάρρευση όλου του πολιτικού συστήματος (τουλάχιστον αυτών των κομμάτων και στελεχών που άσκησαν εξουσία). Και δεν έχει πλέον κάποιο νόημα να κάνουμε ανάνηψη σε ένα χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα και ένα μικρό κόμμα – μηχανισμό χωρίς σφιγμό.

Αποφασίζω λοιπόν να σας απαλλάξω όλους από τις απόψεις μου για την πολιτική και τα δημόσια πράγματα. Γιατί τώρα που θα αρχίσει ο καταιγιστικός πολιτικός κατήφορος, όλοι θα έχουν κάτι να πουν και να λαϊκίσουν. Κρατώ τους πολλούς αδελφικούς φίλους που έκανα από την ενασχόλησή μου με την πολιτική. Εννοείται ότι θα βοηθήσω με όλες μου τις δυνάμεις όποιον από αυτούς βρει το κουράγιο να βγει μπροστά και να εκφράσει τις κοινωνικές ανάγκες και την υποστήριξη των αδυνάτων. Παρακαλώ του συντρόφους μου να με απαλλάξουν από την ιδιότητα του μέλους του ΠΑΣΟΚ και εύχομαι να προλάβω να δω στη ζωή μου ένα νέο πολιτικό φορέα ένα Νέο ΠΑΣΟΚ που οι νεότεροι θα συγκροτήσουν για να δώσουν ξανά ελπίδα και ανακούφιση στη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών που χειμάζεται και υποφέρει.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις