Ένα εξαιρετικά δυσοίωνο σενάριο για τον φονικό σεισμό στη Μιανμάρ παρουσίασε ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στην ΕΡΤ. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, βάσει υπολογισμών και επιστημονικών ενδείξεων, υπάρχει σημαντική πιθανότητα οι ανθρώπινες απώλειες να αγγίξουν ή και να ξεπεράσουν τις 100.000. «Η πιθανότητα οι νεκροί να φτάσουν τις 50.000 ή και τις 100.000 ανέρχεται στο 30%. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μιλάμε για 144 θύματα», ανέφερε, αποδομώντας τους επίσημους πρώτους απολογισμούς. «Λαμβάνοντας υπόψη γεωλογικά και γεωδυναμικά δεδομένα, τη μορφή των κατασκευών, τις συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή και στοιχεία από Αμερικανούς συναδέλφους, μιλάμε για βιβλική καταστροφή. Δυστυχώς, μπορεί να είναι πραγματική, αλλά να μην την αντιληφθούμε ποτέ στην πλήρη της έκταση λόγω περιορισμένης πληροφόρησης», πρόσθεσε με νόημα.
Τρομακτικό βίντεο: Νερά από πισίνα σε ταράτσα που ξεχείλισε μετά τα 7,7 Ρίχτερ στη Μιανμάρ σαρώνει πεζούς στην Κίνα
Αναφερόμενος στο μέγεθος του σεισμού, ο κ. Λέκκας τόνισε ότι τα 7,7 Ρίχτερ σε συνδυασμό με το μικρό εστιακό βάθος και τη διεύθυνση των σεισμικών κυμάτων ήταν καταλυτικοί παράγοντες για την έκταση των ζημιών. «Ο σεισμός ήταν μεγάλος και ρηχός. Αυτό εξηγεί γιατί η ζημιά ήταν τόσο εκτεταμένη», εξήγησε. Όπως επεσήμανε, η κατευθυντικότητα των σεισμικών κυμάτων ενίσχυσε την καταστροφική τους επίδραση: «Το ρήγμα είχε διεύθυνση Βορράς–Νότος. Αυτό σημαίνει ότι τα κύματα χτυπούν είτε προς την Κίνα είτε προς την Ταϊλάνδη με σφοδρότητα».
Ο καθηγητής αναφέρθηκε και στα γεωδυναμικά χαρακτηριστικά της περιοχής, υπογραμμίζοντας ότι η Μιανμάρ βρίσκεται πάνω σε ενεργό τεκτονικό όριο. «Εκεί συναντώνται δύο ισχυρές τεκτονικές πλάκες – η Ευρασιατική και η Ινδική. Δύο μασίφ γεωλογικοί σχηματισμοί που κινούνται οριζόντια μεταξύ τους και προκαλούν τεράστια σεισμική δραστηριότητα. Η περιοχή χαρακτηρίζεται από υψηλή σεισμικότητα όχι μόνο στο σημείο του ρήγματος, αλλά σε όλη την έκταση Βορρά – Νότου», εξήγησε.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Λέκκας στις ζημιές που καταγράφηκαν στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, Μπανγκόκ, σε απόσταση 1.400 χιλιομέτρων από το επίκεντρο του σεισμού. «Δεν είναι τυχαίο. Τα σεισμικά κύματα, καθώς διανύουν τόσο μεγάλες αποστάσεις, αποκτούν μεγάλο μήκος κύματος και μπορούν να προκαλέσουν ταλαντώσεις σε ψηλά κτίρια. Η ζημιά είναι απολύτως δικαιολογημένη», σημείωσε.
Πλούσια μετασεισμική ακολουθία – Πιθανός νέος μεγάλος σεισμός
Τέλος, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ μίλησε για τη μετασεισμική δραστηριότητα, προβλέποντας έντονη σεισμική συνέχεια στην περιοχή. «Θα υπάρξει πλούσια μετασεισμική δράση. Μπορεί να έχουμε και νέο μεγάλο σεισμό, της τάξης των 7,2 Ρίχτερ, προτού το φαινόμενο αρχίσει να αποκλιμακώνεται», προειδοποίησε.