Οι βραστές πατάτες είναι από τις πιο απλές και πολυχρησιμοποιημένες βάσεις στην κουζίνα: τρώγονται σκέτες, γίνονται πατατοσαλάτα ή μεταμορφώνονται σε λαχταριστό πουρέ. Όμως, η νοστιμιά τους κρύβεται σε ένα πράγμα: στον σωστό τρόπο βρασμού. Δείτε βήμα-βήμα πώς να βράσετε πατάτες ώστε να γίνουν πραγματικά απολαυστικές.
Τι να προσέξετε πριν ξεκινήσετε:
-
Ζητήστε από τον μανάβη σας την κατάλληλη ποικιλία για βράσιμο – ιδανικά, πατάτες που να μη λιώνουν εύκολα.
-
Προτιμήστε πατάτες μεσαίου μεγέθους και όσο γίνεται όμοιες μεταξύ τους για να βράσουν ομοιόμορφα.
Προετοιμασία:
-
Πλύνετε πολύ καλά τις πατάτες και τρίψτε απαλά τη φλούδα τους με το λεπτό σύρμα από το σφουγγαράκι κουζίνας. Δεν χρειάζεται να τις ξεφλουδίσετε.
-
Βάλτε τις πατάτες σε μια κατσαρόλα, φροντίζοντας να καλύπτονται πλήρως από κρύο νερό.
-
Προσθέστε αλάτι στο νερό – όχι πολύ, αλλά όσο χρειάζεται για να ενισχύσει τη γεύση τους.
Βράσιμο:
-
Τοποθετήστε την κατσαρόλα στο μάτι και ξεκινήστε με δυνατή φωτιά.
-
Μόλις το νερό αρχίσει να βράζει, χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε τις πατάτες να σιγοβράσουν για 30-35 λεπτά περίπου.
-
Για να δείτε αν είναι έτοιμες, τρυπήστε μία πατάτα με πιρούνι: αν περνάει με ευκολία από τη μία άκρη στην άλλη, είναι έτοιμες.
-
Μόλις βράσουν, μεταφέρετέ τες αμέσως σε λεκάνη με παγωμένο νερό. Έτσι θα μπορείτε να τις ξεφλουδίσετε εύκολα με μία κίνηση – και μάλιστα χωρίς να καούν τα χέρια σας.
Μικρό tip:
Αν θέλετε να μειώσετε τον χρόνο βρασμού, μπορείτε να αφαιρέσετε τη φλούδα εκ των προτέρων. Όμως έχετε υπόψη ότι έτσι οι πατάτες θα χάσουν μέρος της γεύσης τους και η υφή τους μπορεί να γίνει πιο υγρή.