Στη σκιά της ανείπωτης τραγωδίας των Τεμπών, ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ – ο οργανισμός που συγκροτήθηκε για να δώσει απαντήσεις – καταλήγει να παράγει ερωτήματα. Οι αλλεπάλληλες αντιφάσεις, οι καθημερινές ανασκευές και η διοικητική σύγχυση καθιστούν σαφές πως εκεί όπου έπρεπε να βασιλεύει η τεκμηρίωση, κυριαρχεί η αμηχανία. Η Δευτέρα 7 Απριλίου φάνηκε να σηματοδοτεί ένα νέο αφήγημα: ο πρόεδρος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, Χρήστος Παπαδημητρίου, χαρακτήριζε «παρεξήγηση» τη θεωρία περί καύσιμης ύλης στον εμπορικό συρμό και πρότεινε την απάλειψη κάθε σχετικής αναφοράς από το επίσημο πόρισμα. Λίγες μόλις ώρες αργότερα, την Τρίτη, ο ίδιος άνθρωπος και ο ίδιος Οργανισμός επανέρχονται στην αρχική εκδοχή που είχαν δημοσιεύσει στις 27 Φεβρουαρίου: η πυρόσφαιρα ενδέχεται να συνδέεται με άγνωστη καύσιμη ύλη. Έτσι, το εκκρεμές συνεχίζει την αέναη διαδρομή του ανάμεσα στην άρνηση και την επιβεβαίωση, με την αξιοπιστία να αποψιλώνεται κάθε μέρα που περνά.
Η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, την Τρίτη 8 Απριλίου, αποκάλυψε ακόμη ένα κρίσιμο επεισόδιο στη διοικητική αποδιοργάνωση: ο πρόεδρος Παπαδημητρίου παραδέχτηκε πως δεν είχε διαβάσει το email του ανεξάρτητου πραγματογνώμονα Κώστα Λακαφώση – μηνύματος που του είχε αποσταλεί εγκαίρως και αφορούσε τη συνεργασία της επιτροπής των οικογενειών των θυμάτων (ΕΔΑΠΟ) με το Πανεπιστήμιο της Γάνδης στο Βέλγιο για την επιστημονική διερεύνηση της πυρόσφαιρας. Ο λόγος; Όπως αποτυπώνεται στα πρακτικά, ο πρόεδρος δήλωσε πως δεν βρήκε χρόνο να διαβάσει το πλήρες μήνυμα και τα συνημμένα, λόγω φόρτου εργασίας και… μη εμπλοκής του στην υπόθεση της πυρόσφαιρας. Ωστόσο, αυτή η παράλειψη δεν τον εμπόδισε να εξαπολύσει επίθεση κατά της ΕΔΑΠΟ την προηγούμενη ημέρα, πυροδοτώντας την παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου. Η ανώτατη εισαγγελέας, Γεωργία Αδειλίνη, ζήτησε να διερευνηθεί εάν η επιτροπή των ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων ασκούσε παράνομη επιρροή στις δικαστικές αρχές με βάση τις αναφορές του πορίσματος περί ύπαρξης παράνομου φορτίου. Ζήτησε, μάλιστα, ειδική διερεύνηση του ρόλου του ίδιου του Λακαφώση.
Το παράδοξο είναι ότι μόλις μία ημέρα μετά, ο κ. Παπαδημητρίου, αφού είχε πλέον ενημερωθεί, αναγνώρισε τη νομιμότητα της συνεργασίας της ΕΔΑΠΟ με διεθνή πανεπιστημιακά ιδρύματα. Εντούτοις, υποστήριξε πως υπήρχαν «πιο αντικειμενικοί» τρόποι διερεύνησης, όπως μέσω του Δημόκριτου ή άλλων ελληνικών φορέων – μεταφέροντας έτσι την ευθύνη από τον εαυτό του στο ίδιο το πλαίσιο της έρευνας που… δεν διάβασε ποτέ. Η κυβίστηση δεν σταμάτησε εκεί. Ο ίδιος πρόεδρος, που πριν λίγα 24ωρα κατήγγειλε ευθέως πιέσεις από τον αντιπρόεδρο του ERA, Μπαρτ Άκου, ώστε να αφαιρεθεί κάθε αναφορά στη σύνδεση της πυρόσφαιρας με τα έλαια σιλικόνης – επειδή θα υπήρχαν σοβαρές επιπτώσεις για το ευρωπαϊκό σιδηροδρομικό δίκτυο – έρχεται τώρα να αναιρέσει την ίδια του τη θέση.
Σύμφωνα με τη νέα εκδοχή, το πόρισμα όχι μόνο παραμένει ως έχει, αλλά τελεί πλέον υπό «υποστήριξη» του Διοικητικού Συμβουλίου. Αναγνωρίζεται μεν πως απαιτείται επιστημονική επιβεβαίωση από ανώτατα ακαδημαϊκά ιδρύματα, πλην όμως το βασικό συμπέρασμα περί μη συμμετοχής των ελαίων σιλικόνης – όπως το υποστήριξε ο καθηγητής Κωνσταντόπουλος του ΑΠΘ – «παραμένει αμετάβλητο». Η ουσία, ωστόσο, δεν αλλάζει: ένας οργανισμός που ιδρύθηκε για να υπηρετήσει τη διαφάνεια και την τεχνική τεκμηρίωση ενός εθνικού πένθους, έχει πλέον καταστεί πεδίο διοικητικής αβελτηρίας και επικοινωνιακού αυτοτραυματισμού. Η αλήθεια της τραγωδίας των Τεμπών μετατρέπεται σε επικοινωνιακό λάφυρο, ενώ οι οικογένειες των θυμάτων βλέπουν την αξιοπιστία της κρατικής διερεύνησης να καταρρέει υπό το βάρος προσωπικών ερμηνειών και υπηρεσιακών παραλείψεων. Παρά την αποδιοργάνωση, τις αντιφάσεις και τις διαψεύσεις του ίδιου του εαυτού του, ο πρόεδρος Παπαδημητρίου δεν φαίνεται να προτίθεται να παραιτηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες από το στενό του περιβάλλον.
Η παρέμβαση Καρυστιανού
Η εξέλιξη αυτή πυροδότησε νέα αντίδραση από τη Μαρία Καρυστιανού, η οποία – μέσω του συνηγόρου της, Δημήτρη Σκαρίπα – ανακοίνωσε την πρόθεσή της να δώσει συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή 11 Απριλίου στην ΕΣΗΕΑ. Η κα. Καρυστιανού, η οποία έχει βρεθεί στο επίκεντρο επανειλημμένα για τη στάση της στο θέμα των Τεμπών, πρόκειται να καταγγείλει δημόσια ότι το πολύκροτο πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ αμφισβητείται όχι για τις επιστημονικές του παραμέτρους, αλλά για την «ασυμβατότητά του με το νέο κυβερνητικό αφήγημα». Πρόκειται για μια ηχηρή κατηγορία, που αν επιβεβαιωθεί από στοιχεία, ενδέχεται να ανοίξει νέο γύρο πολιτικών και δικαστικών εξελίξεων.