Ιορδανία μουσουλμάνοι: Εκτός νόμου η Αδελφότητα

ΚΟΣΜΟΣ

Ιορδανία μουσουλμάνοι: Εκτός νόμου η Αδελφότητα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Ιορδανία μουσουλμάνοι: Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι κλείνουν τα γραφεία της οργάνωσης

24.04.2025 | 15:36

Η αραβική μοναρχία είχε ήδη κινηθεί προς την κατεύθυνση της διάλυσης της ισλαμιστικής οργάνωσης με δικαστική απόφαση του 2020, αλλά ανακοίνωσε τώρα ότι θα προχωρήσει στην πλήρη απαγόρευση της δράσης της. Το Υπουργείο Εσωτερικών της Ιορδανίας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα εφαρμόσει γενική απαγόρευση των δραστηριοτήτων της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, μιας ισλαμιστικής ομάδας που έχει ήδη τεθεί εκτός νόμου σε αρκετές άλλες αραβικές χώρες. Η ανακοίνωση ήρθε μία εβδομάδα αφότου οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ιορδανίας ανακοίνωσαν ότι είχαν συλλάβει 16 άτομα που κατηγορούνται για σχέδια απειλών κατά της εθνικής ασφάλειας, τα οποία περιελάμβαναν όπλα, εκρηκτικά, σχέδια κατασκευής drones και εκπαίδευση μαχητών τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. Ο υπουργός Εσωτερικών Μάζιν Αλ Φαραγέχ, σε τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου, άφησε να εννοηθεί ότι η συνωμοσία σχετιζόταν με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, λέγοντας ότι «στοιχεία της οργάνωσης εργάστηκαν στο σκοτάδι για να υπονομεύσουν τη σταθερότητα και να πλήξουν την ασφάλεια και την εθνική ενότητα».

Πρόσθεσε ότι βρέθηκαν όπλα και εκρηκτικά, ενώ τη νύχτα που ανακοινώθηκε η υπόθεση, η Αδελφότητα προσπάθησε να καταστρέψει και να διακινήσει μεγάλο όγκο εγγράφων. Επίσης, είπε ότι εντοπίστηκε μονάδα κατασκευής εκρηκτικών που συνδεόταν με τον γιο ενός ηγετικού στελέχους της οργάνωσης. Η Ιορδανία είχε ήδη κάνει βήματα για την αποδόμηση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας με δικαστική απόφαση το 2020, ενώ είχε κλείσει τα κεντρικά της γραφεία στο Αμμάν από το 2016.

Οι αντίπαλοι της Αδελφότητας τη χαρακτηρίζουν επικίνδυνη ομάδα που ανοίγει τον δρόμο για θρησκευτικό εξτρεμισμό και βία. Οι υποστηρικτές της —καθώς και ορισμένοι ακαδημαϊκοί— υποστηρίζουν ότι τα αυταρχικά καθεστώτα της Μέσης Ανατολής στοχοποιούν την Αδελφότητα γιατί τη θεωρούν απειλή για την κυριαρχία τους. Δεν ήταν άμεσα σαφές πώς η νέα απαγόρευση θα επηρεάσει το Ισλαμικό Μέτωπο Δράσης (Islamic Action Front), τον πολιτικό βραχίονα της Αδελφότητας στην Ιορδανία, που στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές είχε σχηματίσει συνασπισμό και κέρδισε 31 από τις 138 έδρες, εστιάζοντας την καμπάνια του στην αντίθεση στην ισραηλινή εισβολή στη Γάζα. Την Τετάρτη, αστυνομικές δυνάμεις περικύκλωσαν τα γραφεία του κόμματος. Ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Γουάελ Σάκα, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι τα μέλη αιφνιδιάστηκαν από τις εφόδους των αρχών, αλλά παρείχαν πλήρη πρόσβαση στα γραφεία και τα αρχεία τους. «Πιστεύουμε ότι όσα κάνουμε είναι απολύτως σύμφωνα με τον νόμο», δήλωσε ο Σάκα.

Ο Ιορδανός πολιτικός αναλυτής Άμερ Αλ Σαμπάιλεχ χαρακτήρισε τις εξελίξεις «καθοριστική καμπή» για την Ιορδανία, η οποία στο παρελθόν επέτρεπε σε τμήματα της Αδελφότητας να λειτουργούν με σχετική ελευθερία. «Η σχέση με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα έχει αλλάξει ριζικά και δεν πρόκειται να επιστρέψει στην προηγούμενη κατάσταση», δήλωσε. «Με αυτή την ξεκάθαρη στάση, η Ιορδανία ευθυγραμμίζεται με τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο, που έχουν ήδη υιοθετήσει σκληρή γραμμή απέναντι στην οργάνωση.» Ο Μουράντ Ανταϊλέχ, στέλεχος του Ισλαμικού Μετώπου Δράσης, δεν απάντησε άμεσα σε αιτήματα για σχολιασμό. Ο βουλευτής Μούσα Ουάχς, σε δηλώσεις στο τηλεοπτικό κανάλι Al Araby, είπε ότι δεν πιστεύει πως η απόφαση θα επηρεάσει το κόμμα, το οποίο «λειτουργεί ανεξάρτητα» από την Αδελφότητα.«Η οργάνωση ακολουθεί ειρηνικό δρόμο, και όποιος παρεκκλίνει από αυτόν, αποβάλλεται», υποστήριξε.

Η κυβερνητική ανακοίνωση αποτελεί σπάνια παραδοχή αστάθειας στην Ιορδανία, μια χώρα που διατηρεί στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ στον τομέα της αντιτρομοκρατίας, λαμβάνει σημαντική αμερικανική βοήθεια και έχει μακρόχρονη συνθήκη ειρήνης με το Ισραήλ. Με περίπου το μισό πληθυσμό της να είναι παλαιστινιακής καταγωγής, η Ιορδανία έχει δει την οργή για τον πόλεμο στη Γάζα να αυξάνεται — ιδιαίτερα μετά την υποστήριξη που προσέφερε στο Ισραήλ κατά την κατάρριψη πυραύλων από το Ιράν την περασμένη άνοιξη. Κατά την προεκλογική της εκστρατεία πέρυσι, η Ισλαμική Αντιπολίτευση επέκρινε και τις εγχώριες πολιτικές της κυβέρνησης, προσπαθώντας να κεφαλαιοποιήσει τη δυσαρέσκεια για την ανεργία, τη διαφθορά, τη φτώχεια και άλλες κοινωνικές πληγές.

Ετικέτες
Exit mobile version