Πούτιν – Σι Τζινπίνγκ: Μόσχα και Πεκίνο σε «ατσαλένια φιλία» απέναντι στις ΗΠΑ

ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν – Σι Τζινπίνγκ: Μόσχα και Πεκίνο σε «ατσαλένια φιλία» απέναντι στις ΗΠΑ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Πούτιν - Σι Τζινπίνγκ: Στρατηγική συμμαχία Πούτιν–Σι για τον 21ο αιώνα

08.05.2025 | 18:33

Σε μια περίοδο βαθιάς γεωπολιτικής αναταραχής, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, και ο Κινέζος ομόλογός του, Σι Τζινπίνγκ, επιβεβαίωσαν πανηγυρικά την προσήλωσή τους σε μια «ατσαλένια φιλία» που, όπως δήλωσαν, στηρίζεται στη στρατηγική συνεργασία και στην από κοινού υπεράσπιση μιας νέας παγκόσμιας τάξης — χωρίς κυρίαρχο ρόλο των ΗΠΑ. Κατά τις συνομιλίες τους στο Κρεμλίνο, οι δύο ηγέτες παρουσίασαν την εμβάθυνση της ρωσοκινεζικής σχέσης όχι μόνο ως διμερές γεγονός, αλλά ως γεωπολιτική δήλωση απέναντι στη Δύση. Στο κοινό ανακοινωθέν τους, που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Κρεμλίνο, Ρωσία και Κίνα τονίζουν την πρόθεσή τους να ενισχύσουν περαιτέρω τη συνεργασία τους, «αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουν τις πιέσεις και τους περιορισμούς που επιχειρούν να τους επιβάλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες».

Ο πρόεδρος Σι χαρακτήρισε τις συνομιλίες του με τον Πούτιν «ειλικρινείς, καρποφόρες και εις βάθος», σημειώνοντας πως οι δύο χώρες βρίσκονται σε «μια ιστορική καμπή». Δήλωσε πως Ρωσία και Κίνα πρέπει να διαφυλάξουν τη διεθνή δικαιοσύνη και να σταθούν «αληθινοί φίλοι που έχουν περάσει από εκατό πύρινες δοκιμασίες». Από την πλευρά του, ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναφέρθηκε στην «πολύ παραγωγική συνεργασία» με τον Κινέζο ηγέτη, επισημαίνοντας πως οι ίδιοι θα επιβλέπουν προσωπικά όλα τα στρατηγικά σκέλη της σχέσης. Κοινός στόχος, όπως είπε, είναι η σημαντική ενίσχυση του διμερούς εμπορίου και των επενδύσεων έως το 2030.

Ιδεολογική συσπείρωση και στρατιωτική συνεργασία

Με έμφαση στην αντιπαλότητα απέναντι στη Δύση, οι δύο χώρες δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν περαιτέρω τη στρατιωτική τους συνεργασία και να «αποκρούσουν κάθε εξωτερική παρέμβαση», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σι Τζινπίνγκ. Παράλληλα, κατηγόρησε τις ΗΠΑ για «μονομερή πολιτική και εκφοβισμό», χρησιμοποιώντας φρασεολογία που παραπέμπει σε ιδεολογική αντιπαράθεση ψυχροπολεμικού τύπου. Η επίσκεψη Σι στη Μόσχα πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 80 χρόνια από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με τον Κινέζο πρόεδρο να συμμετέχει σε σειρά εκδηλώσεων μαζί με τον Πούτιν, περιλαμβανομένης της μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης στην Κόκκινη Πλατεία, όπου θα παρελάσουν και Κινέζοι στρατιώτες — μια κίνηση με συμβολικό και στρατηγικό βάρος.

Κατά τον χαιρετισμό του προς τον Σι, ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναφέρθηκε στη «συμβολική σημασία» της ρωσικής νίκης κατά του ναζισμού, κάνοντας λόγο για «ιερή μνήμη» και διακηρύσσοντας την κοινή βούληση με την Κίνα να σταθούν «σταθερά στην ιστορική αλήθεια», ενάντια σε «σύγχρονες μορφές νεοναζισμού και μιλιταρισμού». Οι δηλώσεις αυτές ενέχουν σαφές υπαινιγμό για τη στάση της Δύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, το κοινό ανακοινωθέν Ρωσίας και Κίνας επισημαίνει ότι η ειρήνη μπορεί να επέλθει μόνο αν εξαλειφθούν οι «γενεσιουργές αιτίες» της σύγκρουσης — ρητορική που επαναλαμβάνει τη ρωσική αφήγηση περί ευθύνης της Δύσης και του ΝΑΤΟ για την αποσταθεροποίηση της περιοχής. Η στρατηγική συμμαχία Μόσχας–Πεκίνου έχει βαθύνει σημαντικά από το 2022 και μετά, με τη Δύση να κατηγορεί το Πεκίνο ότι διευκολύνει εμμέσως τη ρωσική πολεμική μηχανή, μέσω διμερών εμπορικών σχέσεων και τεχνολογικών μεταφορών που παρακάμπτουν τις διεθνείς κυρώσεις.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε παρουσία κορυφαίων Ρώσων αξιωματούχων και επιχειρηματιών, ανάμεσά τους ο επικεφαλής της Rosneft, ο διευθυντής της Rosatom, καθώς και η διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας. Οι δηλώσεις των ηγετών περιλάμβαναν και στόχο για διεύρυνση των ενεργειακών και τεχνολογικών συνεργασιών, στέλνοντας μήνυμα οικονομικής ανθεκτικότητας απέναντι στις δυτικές κυρώσεις.

Exit mobile version