Σημαντικές εξελίξεις καταγράφονται στο διπλωματικό πεδίο της σύρραξης στην Ουκρανία, με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη να ετοιμάζουν κοινή πρόταση για άνευ όρων κατάπαυση του πυρός διάρκειας 30 ημερών. Η πρόταση, που τελεί ακόμη υπό επεξεργασία, αναμένεται να παρουσιαστεί το Σάββατο στη συνάντηση της «συμμαχίας των προθύμων» στο Κίεβο, με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να συμμετέχει μέσω τηλεδιάσκεψης. Η πρωτοβουλία –με την πολιτική κάλυψη του Ντόναλντ Τραμπ και τη διπλωματική υποστήριξη του Εμανουέλ Μακρόν– προβλέπει πως σε περίπτωση απόρριψής της από τη Μόσχα, θα επιβληθούν νέες συντονισμένες κυρώσεις ΗΠΑ–ΕΕ. Όπως τόνισε γαλλική διπλωματική πηγή στο Reuters, «η μπάλα βρίσκεται πλέον στη ρωσική πλευρά», ενώ η Ουκρανία έχει δηλώσει την ετοιμότητά της να αποδεχθεί την πρόταση ακόμη και «από σήμερα».
Η κατάπαυση του πυρός, εφόσον γίνει αποδεκτή, θα μπορούσε να επεκτείνει τη μονομερή 3ήμερη παύση των εχθροπραξιών που έχει ήδη ανακοινώσει η Ρωσία (8–10 Μαΐου), με αφορμή την 80ή επέτειο από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς εξέφρασε αισιοδοξία ότι μια ευρύτερη συμφωνία εκεχειρίας μπορεί να επιτευχθεί εντός 48 ωρών.
Ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ, που προωθεί την ειρηνευτική πρωτοβουλία, έχει ξεκαθαρίσει πως αν η κατάπαυση του πυρός δεν τηρηθεί, «θα υπάρξει νέο κύμα σκληρών κυρώσεων». Παράλληλα, κράτη-μέλη του JEF (Κοινού Εκστρατευτικού Σώματος), όπως η Βρετανία, η Νορβηγία και οι χώρες της Βαλτικής, έχουν ήδη εκφράσει την υποστήριξή τους στην πρόταση. Ο πρόεδρος Ζελένσκι, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τραμπ, δήλωσε ότι το Κίεβο είναι πρόθυμο να συμμετάσχει σε «οποιοδήποτε σχήμα διαπραγματεύσεων», ζητώντας από τη Ρωσία να αποδείξει ότι εννοεί πραγματικά την πρόθεσή της για ειρήνη.