Στήριξη των νησιών: 5,56 δισ. ευρώ για ΑΠΕ, διασυνδέσεις, λιμάνια, ενίσχυση ευάλωτων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στήριξη των νησιών: 5,56 δισ. ευρώ για ΑΠΕ, διασυνδέσεις, λιμάνια, ενίσχυση ευάλωτων

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Στοχευμένες ενισχύσεις για ευάλωτα νοικοκυριά και εργαζόμενους σε απομακρυσμένες περιοχές

06.07.2025 | 10:00

Ένα νέο χρηματοδοτικό κεφάλαιο άνευ προηγουμένου για την ελληνική νησιωτικότητα ξεκλειδώνει η ενεργοποίηση τριών ευρωπαϊκών ταμείων που θα διοχετεύσουν πάνω από 5,5 δισ. ευρώ σε δράσεις που αφορούν την ενεργειακή διασύνδεση, την απολιγνιτοποίηση, την προστασία του περιβάλλοντος, τη στήριξη των νοικοκυριών και την ανανέωση του ακτοπλοϊκού στόλου. Οι πόροι αυτοί προέρχονται από το Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο, το Ταμείο Εκσυγχρονισμού και το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νήσων – με το τελευταίο να αφορά αποκλειστικά τη νησιωτική χώρα. Πρόκειται για επενδύσεις που θα ξεδιπλωθούν έως το 2032, μετασχηματίζοντας ριζικά τις υποδομές, την ενεργειακή αυτάρκεια και τη διασύνδεση των νησιών. Μέσω του Κοινωνικού Κλιματικού Ταμείου, προβλέπεται πρόγραμμα επιδοτούμενου ενοικίου ύψους 200 εκατ. ευρώ, για εργαζόμενους σε δημόσιες υπηρεσίες και ευάλωτα νοικοκυριά που κατοικούν ή μετακινούνται σε δυσπρόσιτες περιοχές και νησιά.

Το βάρος των επενδύσεων πέφτει στην ενεργειακή θωράκιση της νησιωτικής Ελλάδας. Με 2 δισ. ευρώ ενισχύονται τα έργα του ΑΔΜΗΕ για την ηλεκτρική διασύνδεση Δωδεκανήσων και Βορειοανατολικού Αιγαίου — μεταξύ άλλων Κόρινθος-Κως, Ρόδος-Κάρπαθος, Χίος-Λέσβος-Σάμος. Παράλληλα, άλλα 560 εκατ. προορίζονται για διασυνδέσεις μέσης τάσης που θα υλοποιήσει ο ΔΕΔΔΗΕ σε μικρότερα νησιά. Το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νήσων θα στηρίξει με 1 δισ. ευρώ την ανάπτυξη υβριδικών σταθμών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με μονάδες αποθήκευσης, υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, πλωτά υπεράκτια αιολικά πάρκα, υποδομές για «πράσινα» λιμάνια και μονάδες αφαλάτωσης.

Με 300 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Εκσυγχρονισμού ξεκινά η αναβάθμιση του ελληνικού ακτοπλοϊκού στόλου: ναυπήγηση νέων πλοίων με καύσιμα διπλού τύπου ή αμιγώς ηλεκτρικά, περιβαλλοντικές βελτιώσεις σε υφιστάμενα πλοία, αντικατάσταση παλαιών μηχανών και επενδύσεις στην ενεργειακή αποδοτικότητα. Μαζί με ίδια κεφάλαια και δανεισμό, η συνολική επένδυση αναμένεται να φτάσει τα 2 δισ. ευρώ. Οι πόροι που εξασφάλισε η Ελλάδα δεν αποτελούν μόνο μια εθνική επιτυχία σε επίπεδο ευρωπαϊκής διεκδίκησης, αλλά και μια τεράστια ευκαιρία για την οικολογική, ενεργειακή και αναπτυξιακή επανεκκίνηση των νησιών της χώρας. Με πυλώνα την πράσινη μετάβαση και την κοινωνική συνοχή, πρόκειται για τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα οργανωμένη στρατηγική στήριξης της ελληνικής περιφέρειας.

Ετικέτες
Exit mobile version