O φόρος διαμονής στην Ελλάδα πλήττει την ανταγωνιστικότητα του τουρισμού επισημαίνει η Handeslblatt σημειώνοντας ότι οι φόροι στα τουριστικά έσοδα είναι κατά πολύ υψηλότεροι από χώρες όπως η Τουρκία, Κροατία, Ισπανία ή Ιταλία. Η γερμανική εφημερίδα υπογραμμίζει την ανησυχία των Ελλήνων ξενοδόχων για την επιβολή φόρου διαμονής στους τουρίστες από 50 σεντ μέχρι 4 ευρώ, […]
O φόρος διαμονής στην Ελλάδα πλήττει την ανταγωνιστικότητα του τουρισμού επισημαίνει η Handeslblatt σημειώνοντας ότι οι φόροι στα τουριστικά έσοδα είναι κατά πολύ υψηλότεροι από χώρες όπως η Τουρκία, Κροατία, Ισπανία ή Ιταλία.
Η γερμανική εφημερίδα υπογραμμίζει την ανησυχία των Ελλήνων ξενοδόχων για την επιβολή φόρου διαμονής στους τουρίστες από 50 σεντ μέχρι 4 ευρώ, αναλόγως της κατηγορίας του ξενοδοχείου, την αύξηση του ΦΠΑ και τη μεγαλύτερη φορολόγηση των τουριστικών εσόδων περιγράφει η Handelsblatt.
Σύμφωνα με την εκτίμησή του αρθρογράφου, ο Ελληνας πρωθυπουργός και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχουν ανακαλύψει εδώ και καιρό τον τουρισμό ως πηγή επιπλέον προσπορισμού εσόδων και από πρώτης Ιανουαρίου βάζουν το χέρι κατευθείαν στην τσέπη των τουριστών.
«Από το 2013 καταγράφεται συνεχής άνοδος των επισκεπτών που οφείλεται στο ότι την περίοδο της κρίσης οι ξενοδόχοι έριξαν το κόστος και τις τιμές τους με αποτέλεσμα να μπορούν να ανταγωνίζονται γειτονικές χώρες, όπως την Τουρκία, την Ισπανία, βαλκανικές χώρες και χώρες της βόρειας Αφρικής.
Με το να αυξάνεται ωστόσο το φορολογικό βάρος τους, καταστρέφονται στην ουσία και οι καλές τιμές. Διότι στην Ελλάδα ο φόρος από τα τουριστικά έσοδα είναι της τάξης του 29%, στην Τουρκία όμως 20%, στην Κροατία 18%, για να αφήσουμε την Ισπανία, την Ιταλία και τη Γαλλία όπου είναι μόνο 10%».
Ο αρθογράφος της γερμανικής εφημερίδας παραπέμπει σε τελευταίους αριθμούς από κρατήσεις μέσω διαδικτυακών τουριστικών πυλών που εμφανίζει αύξηση των κρατήσεων για την Κω τον Ιανουάριο κατά 25% και το Ηράκλειο Κρήτης κατά 8%, όμως η αύξηση για το αντίστοιχο διάστημα στην Αττάλεια της Τουρκίας έφτασε το 99%.
Συμπέρασμα; Ενώ παλαιότερα η Ελλάδα μπόρεσε να εκμεταλλευτεί τη μείωση των τουριστών στην Τουρκία και την έλλειψη ασφάλειας στην Αίγυπτο, τώρα οι γείτονές της επανακάμπτουν.