Λαθραία τσιγάρα – καπνός: Εξαρθρώθηκε σπείρα, μεγάλη επιχείρηση της ΕΛΑΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Λαθραία τσιγάρα – καπνός: Εξαρθρώθηκε σπείρα, μεγάλη επιχείρηση της ΕΛΑΣ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Πέτρος Καρσιώτης

Λαθραία τσιγάρα - καπνός: Ο συλληφθείς με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ η έρευνα συνεχίζεται για την αποκάλυψη και των υπόλοιπων μελών του ίδιου κυκλώματος.

19.12.2020 | 13:44

Λαθραία τσιγάρα – καπνός: Ο έλεγχος σε ένα φορτηγό που μόλις είχε βγει από αποθήκη σε περιοχή της Θεσσαλονίκης, οδήγησε γρήγορα στην αποκάλυψη ενός ακόμη δικτύου το οποίο διακινούσε λαθραία τσιγάρα προς μεγάλη ζημία του ελληνικού Δημοσίου από τους διαφεύγοντες φόρους. Όταν οι αστυνομικοί ανακάλυψαν στην καρότσα του φορτηγού χίλια πακέτα τσιγάρα, τα οποία δεν έφεραν την ειδική ταινία φόρου κατανάλωσης και πιθανόν εγκυμονούσαν κινδύνους ακόμη μεγαλύτερους από τα νόμιμα, αφού δεν περνάνε από κανέναν έλεγχο, αποφάσισαν την έφοδο στην αποθήκη. Εκεί βρήκαν και κατέσχεσαν άνω των 150.000 λαθραίων πακέτων τσιγάρων, εκατοντάδες συσκευασίες λαθραίου καπνού όπως και δύο ηλεκτρονικές συσκευές παρεμβολής- απενεργοποίησης σήματος κινητών τηλεφώνων.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία, οι αστυνομικοί του Τμήματος Ειδικών Επιχειρησιακών Ομάδων της  Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης κατοχής και διάθεσης λαθραίων καπνικών προϊόντων, συνέλαβαν τον 41χρονο ημεδαπό. Ειδικότερα, συνεχίζει, πρωινές ώρες, στην περιοχή της Διαλογής Θεσσαλονίκης, αστυνομικοί της ανωτέρω Υπηρεσίας, εντόπισαν εντός οχήματος ιδιοκτησίας του 41χρονου  τα 1.000 πακέτα τσιγάρα, τα οποία δεν έφεραν την ειδική ταινία φόρου κατανάλωσης του Ελληνικού Δημοσίου.

«Ακολούθησαν έρευνες σε αποθήκη από την οποία είχε εξέλθει νωρίτερα ο συλληφθείς και σε τρία αυτοκίνητα που βρίσκονταν σταθμευμένα σε προαύλιο περιφραγμένο χώρο της, κατά τους οποίους βρέθηκαν επιπλέον και κατασχέθηκαν:

v (152.729) πακέτα τσιγάρα τα οποία δεν έφεραν την ειδική ταινία φόρου κατανάλωσης του Ελληνικού Δημοσίου,

v (892) συσκευασίες καπνού που δεν έφεραν την ειδική ταινία φόρου κατανάλωσης του Ελληνικού Δημοσίου,

v (2) φορητές ηλεκτρονικές συσκευές παρεμβολής – απενεργοποίησης σήματος».

Δικογραφία

Σε βάρος του συλληφθέντα σχηματίσθηκε δικογραφία από το Τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της ίδιας Διεύθυνσης, που διενεργεί την προανάκριση, για παράβαση της Νομοθεσίας που αφορά στον «Εθνικό Τελωνειακό Κώδικα», ενώ σε βάρος του επιβλήθηκε επιπλέον, διοικητικό πρόστιμο για παραβίαση περιορισμού μετακίνησης κατ’ εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Από την επιπλέον αστυνομική έρευνα, προέκυψε ότι η εν λόγω αποθήκη, είχε μισθωθεί από 37χρονο ημεδαπό, ο οποίος αναζητείται. Σημειώνεται ότι μεγάλες ποσότητες από τα λαθραία πακέτα που διακινούνται, καταλήγουν στα χέρια ομάδων αλλοδαπών, οι οποίοι διεκδικούν συγκεκριμένα «στέκια» για να πουλήσουν το εμπόρευμα σε χαμηλές τιμές.

Η διεκδίκηση αυτών των πόστων, αλλά και άλλες διαφορές, έχουν προκαλέσει και στη Θεσσαλονίκη, αιματηρές συμπλοκές μεταξύ αντιπάλων ομάδων με μαχαίρια και άλλα αντικείμενα. Υπενθυμίζεται επίσης ότι ετησίως τα ταμεία του Κράτους υπολογίζεται ότι χάνουν γύρω στα 600 με 700 εκατομμύρια ευρώ από τα αφορολόγητα τσιγάρα. Ο συλληφθείς με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ η έρευνα συνεχίζεται για την αποκάλυψη και των υπόλοιπων μελών του ίδιου κυκλώματος.

Exit mobile version