Τάφος Κλεοπάτρας: Οι αρχαιολόγοι βρίσκονται κοντά στην εύρεση του μνημείου

ΚΟΣΜΟΣ

Τάφος Κλεοπάτρας: Οι αρχαιολόγοι βρίσκονται κοντά στην εύρεση του μνημείου

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Τάφος Κλεοπάτρας: Αρχαιολόγος δήλωσε ότι αν βρεθεί ο τάφος της βασίλισσας, θα είναι «η πιο σημαντική ανακάλυψη του 21ου αιώνα»

08.11.2022 | 19:56

Κοντά στον τάφο της Κλεοπάτρας και του Μάρκου Αντώνιου ενδέχεται να βρίσκονται αρχαιολόγοι, που εντόπισαν μια σήραγγα λαξευμένη σε βράχο, κάτω από τον αρχαίο ναό Taposiris Magna της Αιγύπτου ή «Μεγάλο τάφο του Όσιρι» δυτικά της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο. Η σήραγγα εντοπίστηκε 13 μέτρα κάτω από το ναό και έχει μήκος 1,305 χιλιόμετρα και ύψος 2 μέτρα. Ο βράχος χαρακτηρίζεται ως «γεωμετρικό θαύμα» που μοιάζει με το Ευπαλίνειο όρυγμα στη Σάμο, που θεωρείται ως ένα από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα μηχανικής στον κλασικό κόσμο. Την ανακάλυψη έκαναν αρχαιολόγοι, μέλη της αποστολής του Πανεπιστημίου του Σαν Ντομίνγκο, της Δομινικανής δημοκρατίας, με επικεφαλής την Δρ. Καθλίν Μαρτίνεζ. Η αρχαιολόγος πιστεύει εδώ και τουλάχιστον δέκα χρόνια ότι η Κλεοπάτρα και ο Μάρκος Αντώνιος βρίσκονται μέσα στον ναό και ότι η σήραγγα θα μπορούσε να τους οδηγήσει προς τους τάφους τους.

Η αρχαιολόγος δήλωσε στο Heritage Key ότι υπάρχει 1% πιθανότητα η βασίλισσα να έχει ταφεί εκεί και αν ισχύει κάτι τέτοιο, αυτή θα είναι «η πιο σημαντική ανακάλυψη του 21ου αιώνα». Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών, οι αρχαιολόγοι βρήκαν μέρος της σήραγγας να έχει βυθιστεί κάτω από τα νερά της Μεσογείου, ενώ επιστημονικές πηγές δείχνουν ότι τουλάχιστον 23 σεισμοί έπληξαν τις αιγυπτιακές ακτές μεταξύ 320 μ.Χ- 1303 μ.Χ. Παράλληλα έχουν βρεθεί αγγεία, θραύσματα αγγείων και ένα ορθογώνιο μπλοκ από ασβεστόλιθο. Μέσα στον ναό έχουν βρεθεί νομίσματα με εικόνες και τα ονόματα της βασίλισσας Κλεοπάτρας, του Μεγάλου Αλεξάνδρου και άλλων αποκεφαλισμένων αγαλμάτων, όπως και αγάλματα με τη θεά Ίσιδα.

Λίγα λόγια για την Κλεοπάτρα

Η διάσημη βασίλισσα είναι η πρώτη διασημότητα της αρχαιότητας και η τελευταία βασίλισσα της Αιγύπτου, που ανήκε στη δυναστεία των Πτολεμαίων, η οποία κυβέρνησε την Αίγυπτο από τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, κατά τη διάρκεια της ελληνιστικής περιόδου. Η Αίγυπτος μετά τη βασιλεία της έγινε επαρχία της τότε Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Η βασίλισσα Κλεοπάτρα, απόγονος του Μακεδόνα στρατηγού του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ποτολεμαίου, κατείχε τον θρόνο από το 51 π.Χ. έως το 30 π.Χ, μέχρι την ημέρα που πέθανε. Η Κλεοπάτρα ερωτεύτηκε τον Μάρκο Αντώνιο, ανιψιό του Ιουλίου Καίσαρα και κληρονόμου της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας μετά τη δολοφονία των θείων του.

Η Κλεοπάτρα ήθελε να θαφτεί με τον Μάρκο Αντώνιο

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχαιολόγων η ήττα από τον Οκταβιανό οδήγησε τον Μάρκο Αντώνιο στην αυτοκτονία. Ωστόσο, πριν τη δική της αυτοχειρία, η Κλεοπάτρα είχε κάνει τα σχέδιά της για να ταφούν από κοινού. Το National Geographic αναφέρει ότι η Κλεοπάτρα διαπραγματεύτηκε με τον Οκταβιανό για να της επιτρέψει να θάψει τον Μάρκο Αντώνιο στην Αίγυπτο. Ήθελε να ταφεί μαζί του γιατί ήθελε να αναπαραστήσει τον θρύλο της Ίσιδας και του Όσιρι. Το αληθινό νόημα της λατρείας του Όσιρι είναι ότι δίνει την αθανασία. Μετά το θάνατό τους, οι θεοί θα επέτρεπαν στην Κλεοπάτρα να ζήσει με τον Αντώνιο σε μια άλλη μορφή ύπαρξης, έτσι θα είχαν αιώνια ζωή μαζί .

Ετικέτες
Exit mobile version