Δεν είχε εντυπωσιασμούς και τα αποτελέσματα ήταν εν πολλοίς αναμενόμενα από τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη. Στο κυβερνητικό επιτελείο βλέπουν δύο θετικά και φυσικά το «αγκάθι» του Κυπριακού. Ωστόσο, σε γενικές γραμμές επικρατεί ικανοποίηση, γιατί πρωτίστως παραμένουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας στο ανώτατο επίπεδο ανάμεσα στις δύο χώρες. Αυτό φάνηκε και από τα όσα είπε λίγη ώρα αργότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο CNN κάνοντας μια πρώτη αποτίμηση. «Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, ώστε όπου διαφωνούμε -και διαφωνούμε σε θέματα όπως η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών-, να το κάνουμε συμφωνώντας, πρώτα απ’ όλα, ότι το θέμα μπορεί να επιλυθεί μόνο με αναφορά στο Διεθνές Δίκαιο, αλλά και να συνεργαστούμε σε ζητήματα όπως το μεταναστευτικό», τόνισε.
Στην ελληνική πλευρά σημειώνουν με έμφαση ότι ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, για πρώτη φορά έδειξε διάθεση συζήτησης όσον αφορά το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου. «Θέλουμε να δούμε το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο ως μια περιοχή σταθερότητας και ευημερίας όπου τα νόμιμα συμφέροντα όλων των ενδιαφερομένων μερών γίνονται σεβαστά. Η οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, η ελευθερία και η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και η ανάπτυξη συνεργασίας, ιδίως σε θέματα θαλάσσιου εμπορίου, είναι προς το κοινό συμφέρον ολόκληρης της περιοχής», ανέφερε μεταξύ άλλων. Η συνάντηση η οποία κράτησε 30 λεπτά ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ταγίπ Ερντογάν ήταν σε καλό κλίμα και σύμφωνα με ανώτατη κυβερνητική πηγή ο πρωθυπουργός έθεσε το Κυπριακό με τη θέση μας να είναι πάγια και σταθερή. Σύμφωνα με την ίδια πηγή: «Η Αθήνα παραμένει αισιόδοξη για να ξεκινήσει ο διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών υπό την αιγίδα του γ.γ. του ΟΗΕ». Πάντως, λίγο πριν από τη συνάντηση ο Ταγίπ Ερντογάν απευθυνόμενος στη Γενική Συνέλευση ζήτησε και πάλι διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους, ενώ μίλησε και για δικαιώματα της Τουρκίας στα ανοικτά των βόρειων ακτών του νησιού, ουσιαστικά τορπιλίζοντας την προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών για επανεκκίνηση του διαλόγου.
Τι συμφωνήθηκε
Στο τετ α τετ των δύο ηγετών επιβεβαιώθηκε η βούληση και των δύο πλευρών για διατήρηση του θετικού κλίματος, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης τα όποια έως τώρα αποδίδουν καρπούς, ενώ συζητήθηκαν και περιφερειακά και παγκόσμια θέματα, όπως η κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Οι δυο πλευρές συμφώνησαν να προηγηθεί επίσκεψη του τούρκου υπουργού εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, στην Αθήνα πριν από το επόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, για να ξεκινήσει η προετοιμασία του. Επίσης, οι δυο υπουργοί Εξωτερικών έλαβαν την εντολή να διερευνήσουν αν υπάρχει κοινό έδαφος για το αν μπορεί να ξεκινήσει η συζήτηση για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα.
Μητσοτάκης και Ερντογάν συμφώνησαν να εντατικοποιηθεί η συνεργασία στο μεταναστευτικό, με στόχο την εξάρθρωση των δικτύων διακινητών. «Στο πλαίσιο αυτό θα επιδιώξουμε να συναντηθούν οι υπουργοί Μετανάστευσης Ελλάδας και Τουρκίας», ανέφερε ανώτατη κυβερνητική πηγή. Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας αναμένεται να διεξαχθεί τον Ιανουάριο του 2025 στην Άγκυρα.